ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Informatii somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In acest moment sunt in somaj, dar urmeaza sa ma angajez. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez. Trebuie sa-i anunt pe cei de la somaj intai sau cum se procedeaza? Multumesc.

Adaugata in: Somaj
Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 11 Iul. 2013
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2013
Angajatorul are obligatia de a anunta Agentia de somaj referitor la incadrarea unui somer, in 3 zile de la angajare.

Art. 41 - Legea 76/2002
(2) Angajatorii care au incadrat in munca, conform legii, persoane din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj au obligatia de a anunta in termen de 3 zile agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care acestia au fost inregistrati.

Este important si pe ce perioada se face angajarea. Daca este o incadrare pe perioada nedetermiata pentru maxim 12 luni, atunci indemnizatia se va suspenda si o veti putea relua ulterior incetarii contractului, daca nu intervine o prelungire. Iar daca va incadrati pe durata nedeterimiata atunci aveti dreptul la 30% din valoarea indemnizatiei de somaj acordata pana la finalizarea perioadei pentru care ar fi trebuit sa primiti acest drept. Pentru cea de-a doua situatie insa va trebui sa mergeti dvs la Agentia de somaj si sa solicitati acordarea acestui procent. HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii 76/2002 va ajuta in acest sens:

ART. 40
(1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele ?ndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află ?n evidenţă, ?n termen de maximum 60 de zile de la data ?ncetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 10;
b) ?nştiinţare emisă de angajator privind ?ncadrarea ?n muncă;
c) actul ?n baza căruia au fost ?ncadrate ?n muncă, ?n copie;
d) document emis de angajator, din care să rezulte că ?n ultimii 2 ani acesta nu a mai fost ?n raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.
(2) Sumele ne?ncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de lege.


ANEXA 10 la norme:

Către
Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a judeţului .........../municipiului Bucureşti

Subsemnatul/Subsemnata ................, codul numeric personal ..........., beneficiar/beneficiară al/a indemnizaţiei de şomaj, la data ?ncadrării ?n muncă, av?nd carnetul de evidenţă nr. .................., solicit acordarea drepturilor prevăzute la art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, av?nd ?n vedere că ?ncep?nd cu data de ............... sunt angajat/angajată ?n baza actului*) nr. ........./............ la unitatea ...................... din localitatea ................., ?n meseria/profesia ........................ .

Data Semnătura
.................. .........................

------------
*) Se va scrie numărul contractului individual de muncă sau al deciziei de numire.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2022
Femeie nascuta in octombrie 1959, se putea pensiona in mai 2021 dar a facut cerere sa lucreze pana la indeplinirea...[citeste mai mult]
Publicat la data 02 Dec. 2022 1 raspuns