ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,  tocmai am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si m-am inscris si la master la fara frecventa. Beneficiez de o pensie de urmas de 350 de lei. Nu sunt angajata nicaieri. Doresc sa stiu daca as putea beneficia de ajutorul de somaj. Multumesc.

Adaugata in: Somaj
Cristiana Barza
 User  Cristiana Barza
a intrebat la 15 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Aug. 2013
Nu, nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj fiind inscrisa la o unitate de invatamant si in acelasi timp beneficiind si de pensie de urmas.

ART. 42 - Legea 76/2002 actualizata
...............
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.

ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
...............
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;

ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

ART. 15 - HG 174/2002 actualizata, privind normele de aplicare a legii somajului 76/2002, actualizata:
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj ?n condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă ?n vigoare ?n luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se ?nţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, ?ntreprinderi individuale şi/sau ?ntreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.


De asemena, ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent, conform legii acest lucru este posibil doar daca dupa 60 de zile de la absolvire faceti dovada ca nu v-ati incadrat in munca potrivit legii dar in acest timp ati cautat fiind inscris la Agentia pentu somaj de care aprtineti, si in conditiile de mai sus.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024