ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Am lucrat ca suplinitor calificat din septembrie 2006, iar in februarie 2012 am intrat in concediu de crestere copil. Acesta se termina in februarie 2014 si as vrea sa stiu daca beneficiez de somaj tinand cont ca am fost angajata pe perioada determinata iar contractul de munca s-a terminat in 31aug.2012.

Adaugata in: Somaj
Alexa Bobocea
 User  Alexa Bobocea
a intrebat la 10 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexa Bobocea
 User Alexa Bobocea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Dec. 2013
Multumesc frumos de ajutor!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2013
Perioada pentru crestere copil se ia in considerare ca vechime in munca in cazul de fata, si se va tine cont de ea la calcularea procentului diferential pentru indemnizatia finala. Perioada se asimileaza ca stagiu doar atunci cand nu exista perioade lucrate anterior intrarii in CIC si depunerii cererii pentru somaj.

Perioadele de suspendare a CIM nu intra in calculul stagiului pentur somaj si nici in cel ala indemnizatiei, conform legii, cu exceptia concediilor medicale platite de angajator. Deci nu se pune problema asimilarii CIC pentru intrarea in somaj aici, ca stagiu si salariu pentru calcularea indemnizatiei.

ART. 34 - Legea somajului nr. 76/2002, modificata in 2013.
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
..................................
c) perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h);

ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
..................................
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;

Aveti dreptul la indemnizatie de somaj in baza stagiului de cotizare realizat inainte de intrarea in CIC si a temeiului incetarii CIM, de drept la expirarea termenului contractual mai exact.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2013
Da puteti beneficia de somaj.Potrivit art 22 din OUG 111 DIN 2010.perioada de crestere copil este asimilata stagiului de cotizare la somaj.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu adriana iancu alexei delimart Radu Anton Viviana Serni Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024