ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste somajul. Am fost disponibilizata in iunie, pana in august am luat somaj, la finalul lui august m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata, iar acum la finalul lunii decembrie angajatorul ne concediaza pe toti. Intrebarea mea este mai am dreptul la vreun ajutor. din august am beneficiat de cei 30% din somaj. si daca da cu ce articol trebuie incheiata decizia de disponibilizare.
Va multumesc!

Adaugata in: Somaj
Valentina Dura
 User  Valentina Dura
a intrebat la 27 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexei Delimart
 Expert Alexei Delimart (avocat, SCPA Delimart si asociatii)
a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2011
Conform art. 34 alin. 1 lit. a din Legea 76/2002, una dintre conditii necesare pentru ca somerii prevazuti la art. 17 alin. 1 sa beneficiaze de indemnizatie de somaj este aceea a stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
Astfel, in ultimile 24 luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj trebuie sa se regaseasca 12 luni de stagiu de cotizare.
De asemenea, pentru ca somerii prevazuti la art. 17 alin. 1 din Legea 76/2002 sa beneficieze de indemnizatie de somaj este necesar sa fie indeplinite si celelalte conditii stabilite de art. 34 alin. 1 din Legea 76/2002, respectiv:
- sa nu realizeaze venituri sau sa realizeaze, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta;
- sa nu indeplineasca conditiile de pensionare, conform legii;
Potrivit dispozitiilor art.16 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002, prin nu indeplinesc conditiile de pensionare conform legii se intelege:
- neindeplinirea conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta;
- situatia in care persoana nu beneficiaza de pensie de invaliditate;
- nesolicitarea pensionarii anticipate, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
- sa fie inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Potrivit art. 37 indice 1 din Legea 76/2002 asa cum a fost modificat prin Legea 233/2010, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. 1 lit. a, nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

Prin urmare, eliminati perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a dreptului la indemnizatie de somaj in luna august si stabiliti daca in acest moment aveti 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24. Daca indepliniti aceasta conditiile precum si cele mentionate mai sus beneficiati de indemnizatie de somaj.
Incetarea CIM va avea ca si temei legal desfiintarea postului in temeiul art. 65 din Codul muncii.




Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024