ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Din mai 2010 eu am fost fictiv angajata, numai sa imi mearga vechimea, si platind lunar 4 mil. Din 1 aprilie am cerut sa fiu data in somaj. Ce trebuie sa fac? Sa merg sa semnez actele ? Am tot amanat...ma puteti sfatui, va rog?


Adaugata in: Somaj
Anca Datcu
 User  Anca Datcu
a intrebat la 25 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Practic dumneavoastra aveti contract individual de munca, ati figurat ca prezenta la lucru dar nu ati prestat activitate in baza acestui contract. Ati achitat din mana angajatorului impozitul , contributiile obligatorii care decurg din aplicarea legilor in vigoare. Cel mai bine este sa incheiati aceasta practica, oricum angajatorul nu are nevoie de postul dumneavoastra atat timp cat nu prestati munca. Angajatorul trebuie sa restructureze postul, sa-l desfiinteze si sa va inceteze contractul de munca cu articolul 65 alineatul 1 din codul muncii republicat. Indepliniti si conditia de stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni pentru a beneficia de indemnizatie de somaj daca nu ati avut intreruperi din 2010.
Puteati sa beneficiati de asigurari la CAS, CASS si altfel conform legislatiei in vigoare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Nu inteleg, cum adica ati fost angajata fictiv? Nu ati avut un contract de munca? Daca este asa, atunci ati desfasurat activiate cumva la negru si probabil ca angajatorul nu a pltatit contriutiile asa cum prevede legea. Angajartea fictiva, fara contract, nu are nici o valoare la vechimea in munca, fiind ilegala., "la negru". Sau ati avut contract incheiat fara sa presati efectiv activitate?

Angajatorul nu va poate trimite in somaj pur si simplu, la cerere. El trebuie sa inceteze contractului - daca acesta exista - pentru motive neimputabile salariatului, ceea ce inseamna desfiintarea postului. Insa trebuie sa aiba un temei legal pentru a desfiinta postul respectiv. Daca angajatorul este de acord sa recurga la procedura de desfiintare a postului si poate motiva un astfel de demers, atunci este in regula. O alta conditie este sa aveti un stagiu minim de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24, ceea ce inseamna ca in cele 24 de luni este obligatoriu ca angajatorul sa fi platit contributia la somaj timp de 12 luni. Poate recurge si la varianta concedierii pe motivul necorespunderii profesionale, si in acest caz puteti beneficia de somaj, insa este bine ca angajatorul sa aiba la baza o evaluare care sa sustina aceasta decizie.

In concluzie, contractul trebuie sa inceteze din initiativa angajatorului, din motive neimputabile salariatului - desfiintare sau necorespundere profesionala - iar stagiul de cotizare trebuie sa fie de minim 12 luni in ultimele 24 pentru a putea beneficia de somaj.


Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Viviana Serni alexei delimart George Andreescu violeta Georgescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024