ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema: am un angajat in functia de magazioner, seful vrea sa desfiinteze acest post si vrea sa il dea in somaj pe angajat.
Cum procedez ? Ii fac o notificare prin care il anunt ca se desfiinteaza postul si il tin in preaviz 20 zile lucratoare, dupa care in ziua a 21 ii fac decizie cu art. 65 lit. 1?
Daca acest salariat a avut CFS 67 zile lucratoare (ianuarie - aprilie 2012), mai beneficiaza de somaj?

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Somaj
Georgiana Stefan
 User  Georgiana Stefan
a intrebat la 17 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
Incetarea are loc in ziua imediat urmatoare ultimei zile de preaviz. Perioada de CFS nu se ia in considerare la stabilirea indemnizatiei si a celor 12 luni, Astfel ca ea poate reduce stagiul de cotizare daca a afost incadrat doar pentru un an in ultimele 24 luni, din care 2 a fost in concediu fara plata, pierzand astfel dreptul la indemnizatie. Cu alte cuvinte, daca in cele 24 de luni anterioare incetarii raportului exista 12 luni stagiu de cotizare, va beneficia de somaj chiar daca doua luni s-a aflat in concediu fara plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
In cazul concedierii pe motivul desfiintarii postului, pasii ar fi urmatorii:

Notificati, in scris, angajatul referitor la desfiintarea postului, acordandu-i preavizul legal de minim 20 de zile lucratoare, stabilit de Codul muncii republicat pentru astfel de situatii. Intocmiti tot atuni, odata cu notificarea, si decizia de concediere individuala, decizie ce va contine in mod obligatoriu motivele concedierii (desfiintarii postului) precum si durata preavizului acordat.

Pentru situatiile de concediere individuala decizia nu trebuie sa contina criteriile de stabilire a ordinii de prioritati asa cum prevede art. 69 alin. (2) lit. d) din Codul muncii si nici lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate, angajatorul neavand obligatia de a-i oferi un alt post. Totodata, la concedierea individuala nu exista obligatia angajatorului de a include salariatul intr-o forma de pregatire profesionala cu scopul de a ocupa un alt post in cadrul aceleiasi companii.

Atat notificarea cat si decizia de concediere le veti inmana salariatului, acesta semnand pentru primirea lor, sau le expediati prin posta, cu scrisoare cu recomandata. Decizia de concediere isi va produce efectele de la data comunicarii ei, adica de la data la care salariatul va semna pentru primirea ei.
Contractul de munca va inceta dupa scrurgerea perioadei de preaviz, iar decizia va fi operata in Revisal si transmisa catre ITM in ziua incetarii, conform HG 500/2011.

Salariatul va putea contesta decizia de concediere in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia, tribunaulul fiind cel care va putea solutiona un eventual litigiu.

Daca in contractul colectiv de munca aplicabil (la nivel de ramura sau unitate) exista prevederi referitoare la reducerea programului de lucru pe durata preavizului, in astfel de situatii, precum si la acordarea unor salarii compensatorii, se vor acorda salariatului toate aceste drepturi.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024