ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce documente, proceduri trebuie intocmite in cazul desfiintarii unui post de inginer din structura si trimiterea salariatului in somaj?

Adaugata in: Somaj
Luminita Cristescu
 User  Luminita Cristescu
a intrebat la 24 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Aug. 2012
Notificati, in scris, angajatul referitor la desfiintarea postului, acordandu-i preavizul legal de minim 20 de zile lucratoare, stabilit de Codul muncii republicat pentru astfel de situatii. Intocmiti tot atunci, odata cu notificarea, si decizia de concediere individuala, decizie ce va contine in mod obligatoriu motivele concedierii (desfiintarii postului) precum si durata preavizului acordat.

Pentru situatiile de concediere individuala decizia nu trebuie sa contina criteriile de stabilire a ordinii de prioritati asa cum prevede art. 69 alin. (2) lit. d) din Codul muncii si nici lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate, angajatorul neavand obligatia de a-i oferi un alt post. Totodata, la concedierea individuala nu exista obligatia angajatorului de a include salariatul intr-o forma de pregatire profesionala cu scopul de a ocupa un alt post in cadrul aceleiasi companii.

Atat notificarea cat si decizia de concediere le veti inmana salariatului, acesta semnand pentru primirea lor, sau le expediati prin posta, cu scrisoare cu recomandata. Decizia de concediere isi va produce efectele de la data comunicarii ei, adica de la data la care salariatul va semna pentru primirea ei.
Contractul de munca va inceta dupa scrurgerea perioadei de preaviz, iar decizia va fi operata in Revisal si transmisa catre ITM in ziua incetarii, conform HG 500/2011.

Salariatul va putea contesta decizia de concediere in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia, tribunaulul fiind cel care va putea solutiona un eventual litigiu.

Daca in contractul colectiv de munca aplicabil (la nivel de ramura sau unitate) exista prevederi referitoare la reducerea programului de lucru pe durata preavizului, in astfel de situatii, precum si la acordarea unor salarii compensatorii, se vor acorda salariatului toate aceste drepturi.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024