ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am urmatoarea situatie. Pe 23 iulie am primit decizie de restructurare post si disponibilizare. Intre timp am cerut angajatorului sa imi completeze ceva situatii pentru dosarul de somaj (indemnizatie). M-a tot ignorat. Intre timp fostul sef m-a amenintat ca face el sa nu primesc nici somajul, pt. ca am cerut plata compensatorie si plata zilelor de concediu. Pe 10 sept. primesc urmatoarea "Nota informativa" prin care ma anunta "avem un post vacant de Director regional care corespunde pregatirii dumneavoastra si postului pe care l-ati ocupat in cadrul firmei noastre in functia de Director vanzari. Va rog sa ne confirmati pana la 15.09.2012 acordul dumneavoastra in scris de reluare a activitatii de salariat in cadrul firmei noastre."
Imi mai si precizeaza ulterior intr-un mail ca daca refuz oferta lor decad din dreptul de somaj.
Oferta e la bascalie (in vanzari - cine stie unde prin tara). Va rog sa ma sfatuiti in privinta urmatorilor pasi. Pierd indemnizatia daca refuz/ignor? Cum ii pot forta sa imi dea cele cerute pentru dosarul de  somaj?

Multumesc!

Adaugata in: Somaj
Bogdan Fodor
 User  Bogdan Fodor
a intrebat la 13 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Bogdan Fodor la 17 Sep. 2012
Daca angajatorul poate dovedi ca exista acel post atunci dvs aveti de pierdut.

Demisia nu poate fi fortata de angajator, ea se depune numai la initiativa angajatului. Orice "manevra" a angajatorului de a forta acest pas este cat se poate de ilegala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Bogdan Fodor la 17 Sep. 2012
Refuzul de a va incadra pe o pozie vacanta potrivita pregatirii dvs din pacate va va anula dreptul la somaj, il veti pierde. Legea somajului 76/2002, actualiata, este explicita in acest sens.

ART. 42 - Legea 76/2002
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Salariile compensatorii se platesc daca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate / ramura / sector sau in Regulamentul intern, acolo unde nu exista contract colectiv, apare astfel mentionat. In caz contrar, din punct de vedere legal, angajatorul nu este obligat sa va plateasca salarii compensatorii pentru concedierea individuala.
Ce puteti face este sa contestati decizia de concediere in instanta in termenul mentionat in cuprisul ei (45 de zile de la data comunicarii), la instanta precizata in decizie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Bogdan Fodor
 User Bogdan Fodor
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Sep. 2012
Va multumesc si va apreciez munca d-voastra.

Cu stima,

Bogdan Fodor
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Bogdan Fodor la 14 Sep. 2012
Da, puteti refuza oferta fara insa de a pierde dreptul la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Bogdan Fodor
 User Bogdan Fodor
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Sep. 2012
Chestiunea cu "obligatia" angajatorului este relativa.
Ma intereseaza daca pot refuza/ignora "nota informativa" a acestora fara sa imi pierd dreptul de indemnizatie de somaj.
Oferta lor este de forma, ca apoi sa ma puna intr-o situatie in care sa trebuiasca sa imi depun demisia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Sep. 2012
Daca aveti deja decizia de incetare contract de munca cu aricolul 65 al. 1 din Codul Muncii va puteti depune dosarul pentru indemnizatie de somaj. Angajatorul are obligatia sa va dea adeverintele de care aveti nevoie. Indemnizatia de somaj se acorda cu data incetarii CIM daca depuneti dosarul in 10 zile calendaristice de la data incetarii. Daca intarziati vi se acorda somajul cu data depunerii cererii
ART. 18 din hg 174 din 2002
(1) in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca.
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) se verifica si se certifica in ceea ce priveste datele referitoare la baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator.
(4) in situatia in care nu s-a intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.
...
Dumneavoastra trebuie sa analizati si oferta angajatorului cu privire la postul oferit.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024