ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj daca firma e in faliment


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o unitate care are ambii siti ca si administratori la aceeasi firma. Din 01.12.2011 este in faliment. Sotia e angajata la firma cu 01.11.2010 si din 07.11.2011 a fost in concediu materniate pantru ingrijirea copilului pana la 2 ani, ce expira azi 07 11 2013. Eu ca si inspector personal, vazand in ce situatie este firma am propus sa o trec in somaj cu data de azi 07 11 2013 dar lichidatorul nu il face ca nu e posibil, nu mi-a dat explicatie deloc. A afirmat ca sunt legi speciale date care nu permit acesta. Va rog frumos ajutati-ma. Am mai avut asemena cazuri dar nu am avut probleme. Multumesc.

Adaugata in: Somaj
Mircea Paduraru M
 User  Mircea Paduraru M
a intrebat la 07 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Paduraru M
 User Mircea Paduraru M
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
va multumesc frumos. da asa am procedat. unitate e in faliment
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
Puteti dispune concedierea ei, legea va permite. Este adevarat ca OUG 111/2010 contine interdictia de concediere a salariatului revenit din CIC, timp de 6 luni de la data revenirii. Insa fac exceptie de la aceasta regula situatiile de faliment sau reorganizare judiciara a angajatorului, in conditiile legii, ceea ce inseamna ca in situatia de fata puteti dispune conceiderea salariatei mai devreme de cele 6 luni, cu acordarea preavizului legal de minim 20 de zile lucratoare, concedierea putand fi dispusa chiar si in timpul concediului daca se impune, intr-o situatie ca a dvs de faliment.

Art. 25 - OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
[...] e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; [...]
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prezentati lichidatorului aceste prevederi, s-ar putea sa nu stie ca exista si exceptii legale.

Cred insa ca perioada de CIC nu este corecta, concediul crestere copil nu este de 2 ani, ci pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil. Daca data nasterii este 7.11.2011, atunci este corecta ultima data de CIC, iar ea va reveni la lucru maine, dupa ce copilul implineste doi ani. Dar daca nu aceasta este data de nastere a lui, CIC inceteaza de drept in ziua imediat urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani, sau mai devreme daca salariata solicita in scris acest lucru. Verificati durata CIC sa fie corect acordata.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024