ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj inainte de nastere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Pe 25 ianuarie 2013 termin cei 2 ani de ingrijire copil, si as vrea sa intru in somaj. Vreau sa mai fac un copil, somajul se ia in considerare pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil? Cat timp iau somaj daca am vechime 5 ani de munca plus cei 2 ani in concediu maternal?

Multumesc

Adaugata in: Somaj
Iulia Moldoveanu
 User  Iulia Moldoveanu
a intrebat la 21 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Ian. 2013
Nu se poate aplica aici concedierea pentru necorespundere profesionala, pentru ca este necesara o evaluare prealabila a obiectivelor si performantelor salariatului. Iar in cazul unui salariat revenit din CIC nu exista obiective sau performante de evaluat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Ian. 2013
Daca ati avut un contract pe perioada determinata si acesta a incetata pe durata concediului, atunci situatia se schimba si puteti intra in somaj imediat dupa concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2013
Nu aveti cum sa intrati in somaj daca angajatorul nu se afla in reorganizare judiciara sau faliment, aplicandu-se interdictia conform careia angajatorul nu poate dispune concedierea timp de 6 luni de la data revenirii definitive in unitate, pentru nasterile ulterioare datei de 1 ianuarie 2011. Cu alte cuvinte, ca sa puteti intra in somaj ar trebui ca angajatorul sa fie in reorganizare judiciara sau faliment ca sa va poata concedia si astfel sa intrati in somaj. OUG 111/2010 este baza legala pentru acest lucru.

Teoretic, din punctul de vedere al stagiului si vechimii, puteti intra in somaj, daca dupa iesirea din concediu crestere copil contractul de munca va inceta pe motive neimputabile dvs ca salariat. Perioada somajului o puteti "prelungi" prin concedii medicale, apoi prin concediul de maternitate. La stabilirea celor 12 luni se va lua in considerare atat somajul cat si concediile medicale avute pana la nasterea copilului, plus perioada de concediu acordata pentru copilul nascut anterior. Conditia este sa ajungeti cumva inainte de nastere sa intrati in concediul prenatal si sa nu va inceteze somajul pana atunci, prin concediile medicale puteti face acest lucru. Este solutia cea mai la indemana. Dar trebuie sa se intample ce va spuneam mai sus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2013
lEGEA 76 SIN 2002 actualizata.
1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Puteti beneficia de 9 luni de somaj
Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil se ia in calcul si somajul dar nu va este suficient opentru a indeplini conditia celor 12 luni de la data nasterii copilului.
Recomandarea mea ar fi sa mai prelungiti actualul contract de munca prin activitate prestata, concedii medicale pentru ingrijire copil sau pentru incapacitate temporara de munca.
Veti putea beneficia de somaj numai daca angajatorul restructureaza postul pe care il ocuopati si in urma unui preaviz de 20 zile lucratoare va inceteaza CIM cu art 65 din codul muncii republicat.
Se poate beneficia de somaj si la incetarea CIM pentru necorespundere profesionala sau inaptitudine fizica sau psihica art 61 litera c si d din codul muncii republicat i..V-am dat aceste posibilitasti sa fiti in cunostinta de cauza.
Nu am inventasriat si celelalte motive la incetarea de drept a contractului de munca pentru care se beneficiaza de somaj ,nefiind in situatie,

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024