ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj si angajare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, o intrebare am la dumneavostra. Se poate ca angajatorul sa dea in somaj 2 persoane si sa angajeze alta in loc? Lucrez la o firma care vrea sa faca disponibilizari in masa. In cazul in care nu semnezi cererea de demisie ce se intampla? Multumesc mult!


Adaugata in: Somaj Indemnizatii
Axinte Maria
 User  Axinte Maria
a intrebat la 01 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului axinte maria la 02 Oct. 2013
Un salariat nu poate lucra non-stotp, atat din punct de vedere legal dar si fizic. Riscul aparitiei unor probleme de sanatate majore este destul de mare intr-o astfel de situatie. Norma de lucru a unui salariat nu poate depasi 8 ore /zi, 40 de ore pe saptamana, cu doua zile consecutive drept repaus. Iar munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul scris al salariatului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente. Faceti o sesizare catre ITM daca nu vi se respecta programul si sunteti fortata sa lucrati peste norma legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Axinte Maria
 User Axinte Maria
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Oct. 2013
multumesc pentru raspuns. in conditiile in care un post se desfiiteaza iar cel care ramane trebuie sa lucreze non stop si pe aceiasi bani, nu mi se pare corect. vroiam sa stiu cum se procedeaza corect si legal si in cazul angajatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Stati sa vedem, ceva nu e in regula acolo. Disponibilizarea este una, demisia este cu totul altceva. Prima inseamna concediere individuala, ca urmare a desfiintarii postului de regula, din initiativa angajatorului, iar cea de-a doua este incetare a raportului de munca la initiativa angajatului. In cazul concedierii nu vorbim de nicio cerere de demisie, ci de notificare intocmita de angajator, acordarea unui preaviz si decizia de incetare dupa finalizarea lui. Daca angajatorul face presiuni in ceea ce va priveste ca sa va dati demisia, nu este corect si recomandarea mea ar fi sa nu ii dati curs. Odata semnata cererea de demisei, nu aveti cum sa contestati incetarea raportului de munca, pierzand totodata dreptul la indemnizatie de somaj daca indepliniti conditiile de acordare si intentionati sa o solicitati.

Din punctul de vedere al reangajarii, da, el poate incadra alte persoane, legea nu prevede restrictii in acest sens. Poate reinfiinta posturile desfiintate daca doreste acest lucru, insa daca face acest lucru in mai putin de 45 zile de la data la care vi se comunica prin semnatura decizia de concediere (acesta fiind termenul in care ati putea contesta decizia in instata) risca sa se intoarca impotrivat lui. Pentru ca se va cocluziona ca acea concediere nu a avut o cauza reala si obiectiva.

Clarificati insa mai intai de toate despre ce e vorba: demnisie sau concediere. In cazul in care se fac in continuare presiuni asupra concedierii, sesizati inspectorii ITM.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024