ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu fara plata inaintea pensionarii de invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema.In data de 13 august am avut 180 zile concediu medical,iar in 8 septembrie sunt programata pentru depunerea dosarului cu actele necesare in vederea pensionarii de boala la comisia pentru expertiza medicala.Va rog sa-mi spuneti care este perioada de examinare a dosarului si eventual daca data pensionarii va fi 8.09.2014 sau data in care primesc decizia.In acest caz eu cum ar tredui sa fiu pontata la serviciu pana la data deciziei asupra pensiei,pot fi trecuta in concediu fara plata,acest lucru nu ma va afecta la serviciu.
.Va multumesc anticipat.

Nemes Natalia
 User  Nemes Natalia
a intrebat la 18 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nemes Natalia
 User Nemes Natalia (AMP, DGASPC Cluj)
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Aug. 2014
va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nemes Natalia la 19 Aug. 2014
Pentru sporurile acordate depuneti adeverintele necesare de la toate locurile de munca pe care le-ati detinut si unde ati beneficiat de sporuri. Pentru grupele de munca sau conditiile deosebite la fel, adeverinte de la angajator care sa faca dovada acestui lucru. De la locurile de munca detinute din 2011 incoace aveti oricum nevoie de adeverinte de vechime pentru ca nu mai exista carti de munca iar pentru munca prestata dupa data de 1 ianuarie 2011 dovada vechimii se face prin adeverinta eliberata de angajator.

Adeverinta privind incetarea platii indemnizatiei medicale o elibereaza angajatorul pentru ca el o plateste, chiar daca isi recupereaza apoi banii de la Casa de santate.

Nu, nu va afecteza la dosar demisia, daca se ajunge la aceasta varianta, si nici o alta forma de incetare. Pensia de invaliditate este conditionata de decizia medicala eliberata de Casa de pensii si care contine incadrarea in gradul de invaliditate. Pe baza acestei decizii vei putea solicita pensionarea pentru invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Nemes Natalia la 19 Aug. 2014
Pana la data de 01.04.2001 la calculul pensiei se iau in considerare drepturile salariale din carnetul de munca iar pentru sporul de noapte adeverinta care face obiectul anexei 16 la Hg 257 din 2011, ulterior acestei date se iau veniturile brute in care intra si sorurile de care ati benerficiat pentru care s-a calculat CAS.Pentru grupa a IIa de munca aveti nevoie de adeverinta care face obiectul anexei 14 la hg 257 din 2011.
Adeverinta se completeaza de angajator din care sa reiasa dara ultime zile de plata a concediului medical de care ati beneficiat la care se anexeaza si o copie a acestuia.Deasemenea mai aveti nevoie de o adeverinta privind stagiul de cotizare de la 01.01.2011 pana la zi .
Contractul de munca in cazul pensiei de invaliditate inceteaza la data comunicarii deciziei de oensionare.Deci dvs. ar trebui sa solicitati concediu fara plata pana va vine decizia de pensionare dar de plata pensiei veti beneficia de la data inscrisa in decizia medicala data de comisie daca depuneti dosarul de pensie in termen de 30 de zile de la obtinerea acestei decizii medicale.Daca vreti sa faceti contract de asigurare cu casa de pensii il veti face pana la aceasta data
Puteti insa sa solicitati incetarea CIM cu acordul partilor imediat ce aveti decizia medicala data de medicul expert de la asigurari sociale.
76
(1) Actele a pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:
? cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6);
? carnetul de munca (original si copie);
?invatamant adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
? adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);
? procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
? acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretuluilege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
? dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
? adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
? alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;
b) pentru pensia de invaliditate:
? cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
? actele mentionate la lit. a);
? adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
? copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala
? decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nemes Natalia
 User Nemes Natalia (AMP, DGASPC Cluj)
a raspuns la intrebare la 19 Aug. 2014
Buna ziua.Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.Vin din nou cu alte intrebari deoarece am nelamuriri in privinta actelor necesare la casa de pensii.
Eu am lucrat in 4 locuri de munca.La unul dintr ele am avut gr.a-II-a de munca si spor de noapte.La doua dintre ele nu am avut nici grupa nici sporuri,iar la actualul loc de munca am spor de conditii deosebite.Una dintre firmele la care am lucrat s-a desfiintat.Va rog sa-mi spuneti daca pentru pensia de invaliditate va trebui sa depun adeverinte si de la firmele unde nu am avut sporuri sau numai de la cele cu sporuri.Mentionez ca sporurile sunt trecute si in cartea de munca si nu am avut intreruperi.Mai am de completat o cerere catre casa de pensii pentru calcularea cotizatiei si a puctajului aferent,pentru acest lucru mai trebuie sa depun si adeverinte de la locurile de munca?
Adevarinta cu incetarea platii indemnizatiei,pentru incapacitate de munca ce inseamna si cine trebuie sa mi-o elibereza?Mentionez ca pana in 13 august am avut CM ,acum sunt in concediu de odihna si numai din 3 septembrie voi intra in CFP.
Si o ultima intrebare,daca ,dupa treminarea CFP mi se desface contractul de munca sau va trebui sa-mi dau demisia(pana la primirea deciziei de pensionare)ma va afecta acest lucru la depunerea dosarului de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nemes Natalia la 18 Aug. 2014
Pentru perioada de CFP da, puteti face acest lucru. Mergeti la CNPP si incheiati contract cu ei pentru suma minima de 804 lei pentru perioada de concediu fara plata. Puteti plati contributie si pentru CASS cat si somaj, daca va intereseaza si acesta din urma sa fie complet. Dar tot asa, mergand la casele de asigurari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nemes Natalia
 User Nemes Natalia (AMP, DGASPC Cluj)
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Aug. 2014
Multumesc mult,pot cotiza eu la stat pentru aceasta perioada pentru continuitate?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nemes Natalia la 18 Aug. 2014
Termenul maxim pentru acordarea unui raspuns privind solicitarea de pensionare si de analiza a dosarului aferent este de 45 de zile calendaristice.

Puteti merge in continuare la lucru daca nu s-a emis o decizie medicala privind incadrarea dvs. in grad de invaliditate de catre Casa de pensii. Puteti intra si in CFP beneficiind de perioada maxima pe care o acorda societata in care lucrati dar aceasta perioada nu va fi luata in calcul ca vechime si nici pentru stagiile de cotizare la stat, inclusiv pentru pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nemes Natalia
 User Nemes Natalia (AMP, DGASPC Cluj)
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Aug. 2014
Va multumesc.Dar daca data trecuta pe decizie depasasta 30 de zile (doar atat am dreptul la concediu fara plata) de la data depunerii dosarului la comisia de expertiza ce as putea face?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Aug. 2014
Pensia se poate acorda numai pe baza deciziei medicale in urma evaluarii capaciktatii de munca, la data trecuta in aceasta decizie a comisiei.Puteti solicita concediu fara plata

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024