ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

PFA sau angajat cu angajat cu contract individual de munca ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt angajat cu contract de munca la o companie din anul 2009 ,din luna noiembrie a anului 2013 beneficiez de acei 500 de lei pe luna stimulent pentru bebe , in luna februarie a anului 2014 mi s a pus poprire pe salariu conform unei executari judecatoresti de 560 de lei pe luna .

Angajatorul mi-a propus sa ma autorizez PFA - salariul actual este de 1850 ron net iar oferta pentru PFA este de 4000 ron ( urmand ca din aceasta suma sa platesc eu toate taxele catre stat ) .
intrebarea mea este daca ma autorizez ca si persoana fizica voi mai primi acel stimulent de 500 de lei pe luna si daca poprirea pe salariu ramane cu aceeasi suma .

Multumesc mult

Adaugata in: Contributii sociale
Dutu Aurel
 User  Dutu Aurel
a intrebat la 19 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dutu Aurel
 User Dutu Aurel
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns ,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014
Nu pierdeti stimulentul daca derulati activitate ce PFA in locul statutului de salariat. Sunt venituri profesionale impozabile si se tine cont de ele.

Transformarea in PFA insa nu va scuteste de acea poprire, o veti avea in continuare, deci nu va ajuta prea mult. Iar daca veti lucra in continuare la fel ca acum, de pe pozitia unui salariat dar cu PFA in loc de contract de munca, se incalca legea. Pentru ca un PFA nu poate fi angajat al unei companii sau unitati si nici nu desfasoara activiatea de natura dependenta pe baza acestui statut. In plus, este bine sa aveti in vedere ca taxele pe care le veti plati nu sunt deloc mici pentru suma mentionata. Veti plati 31,3% CAS (pensii), 5,5% sanatate si 16% impozit pe venit. In total, putin peste 50% din venitul dvs merge catre stat pentru suma mentionata. In plus angajatorul nu va poate cere el sa deveniti PFA, nu poate impune acest lucru.

Daca ati cumula PFA cu salariul ca angajat, pe PFA veti fi scutit de plata contributiei la CAS. Analizati bine situatia inainte sa luati o decizie si vedeti de ce vrea de fapt angajatorul sa recurga la aceasta masura.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024