ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contracte persoana fizica cu Casa de Pensii, CAS si ITM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As vrea sa stiu va rog daca o persoana poate incheia pe o perioada limitata (12 luni) contracte individuale cu Casa de Pensii, pentru cotizare la CAS, Casa de Asigurari de Sanatate pentru cotizare la CASS si in acelasi timp si cu ITM, pentru cotizare la Fondul de Somaj.

Totodata, dupa incheierea unui stagiu de cotizare de 12 luni intr-un astfel de regim de contract cu ITM, poate solicita intrarea in somaj sau nu mai este eligibil pentru acest ajutor?

Este vorba despre o persoana in varsta de 60 de ani, care a beneficiat de concediu medical pe o perioada indelungata si care nu a fost angajata in ultimele 12 luni, dar care nu ar vrea sa se pensioneze anticipat sau pe caz de boala intrucat nu mai are decat un an de contribuit pentru pensionarea pentru limita de varsta.

Multumesc!

Andra

Adaugata in: Contributii Somaj Pensie
Andra Gradinaru
 User  Andra Gradinaru
a intrebat la 02 Iul. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2015
O persona poate incheia un contract de asigurare cu AJOFM-ul (nu cu ITM-ul), daca este asigurata in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Legea nr.76/2002
Art. 20 Se pot asigura în sistemul asigurÄ??rilor pentru Å??omaj, în condiÅ£iile prezentei legi, urmÄ??toarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sÄ?? desfÄ??Å??oare activitÄ??Å£i independente;
d) membri
e) cetÄ??Å£eni români care lucreazÄ?? în strÄ??inÄ??tate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazÄ?? venituri din activitÄ??Å£i desfÄ??Å??urate potrivit legii Å??i care nu se regÄ??sesc în una dintre situaÅ£iile prevÄ??zute la lit. a)-e).

Art. 22
(1) Persoanele prevÄ??zute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru Å??omaj cu agenÅ£ia pentru ocuparea forÅ£ei de muncÄ?? în a cÄ??rei razÄ?? teritorialÄ?? îÅ??i au domiciliul sau, dupÄ?? caz, reÅ??edinÅ£a, dacÄ?? au cel puÅ£in vârsta de 18 ani Å??i sunt asigurate în sistemul public de pensii Å??i în sistemul asigurÄ??rilor sociale de sÄ??nÄ??tate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigurÄ?? persoanele prevÄ??zute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bazÄ?? minim brut pe Å£arÄ?? garantat în platÄ??, stabilit potrivit legii, Å??i mai mare decât echivalentul a de 5 ori câÅ??tigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plÄ??teÅ??te contribuÅ£ia de asigurare pentru Å??omaj.
Orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii nr. 263/2010.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.Pentru anul 2015 salariu mediu brut este de 2415lei.
Suma minima pe care trebuie sa o plateasca lunar este de 222 lei.
2415*35%=845 lei
845*26.3%=222 lei
Persoanele care nu realizeaza venituri, pentru a dobandi calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, pot incheia contract cu Casa de Sanatate.
Contributia lunara pentru asigurarea de sanatate este de 5,5% din valoarea salariului minim brut pe tara (1050 lei de a 1 iulie 2015).


Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024