ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

drepturi de ajutor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in somaj si am gasit de lucru la o distanta de 200 km fata de localitatea mea, am inteles ca se da 1000 lei pentru ca lucrez la o distanta mai mare de 50 km.
Ss dori sa stiu cum trebuie sa procedez si ce acte-mi trebuiesc.

Va multumesc!

Adaugata in: Drepturi de autor
Geo Florin
 User  Geo Florin
a intrebat la 16 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2013
Da, asa este. Conform legii, o astfel de persoana are dreptul la suma mentioanta, insa cu conditia ca incadrarea sa fie facuta pe o perioada de minim 12 luni.

Pentru a primi cei 1000 de lei trebuie sa mergeti la Agentia de somaj cu o copie a actului de identitate, dovada incadrarii in munca si cerere tip, completata, care se regaseste in anexa 11 a normelor de aplicare a legii somajului si care arata astfel:

ANEXA 11 la norme

Către
Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a judeţului .........../municipiului Bucureşti

Subsemnatul/Subsemnata .............., codul numeric personal ............., beneficiar/beneficiară al/a indemnizaţiei de şomaj, la data ?ncadrării ?n muncă, av?nd carnetul de evidenţă nr. .................., solicit acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, av?nd ?n vedere că ?ncep?nd cu data de ............... sunt ?ncadrat/?ncadrată ?n muncă, pe durată ........................., conform actului*) nr. ........./............, anexat ?n copie la prezenta, la unitatea ............... din localitatea ................, situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea ................ unde am domiciliul stabil.

Data Semnătura
..................... ........................

------------
*) Se va scrie numărul contractului individual de muncă sau al deciziei de numire.


ART. 45 - HG 174/2002
(1) Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele ?ndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află ?n evidenţă, următoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat ?n anexa nr. 11, respectiv ?n anexa nr. 12;
b) actul de identitate, ?n copie, care să ateste domiciliul stabil;
c) dovada ?ncadrării ?n muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să ?şi desfăşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(2) Beneficiază de drepturile prevăzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele care se ?ncadrează ?n muncă pe o perioadă de cel puţin 12 luni.
(3) ?n cazul ?ncadrării ?n muncă ?ntr-o localitate din alt judeţ, drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau, după caz, a municipiului Bucureşti unde beneficiarul s-a aflat ?n evidenţă, urm?nd ca dosarul acestuia să fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă ?n a cărei rază ?şi stabileşte noul domiciliu, care va acorda şi celelalte drepturi prevăzute de lege şi va urmări respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(4) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se cumulează cu cele prevăzute la art. 74 din lege sau cu drepturile prevăzute la art. 75 din lege.
(5) Drepturile prevăzute la art. 74 din lege nu se cumulează cu cele prevăzute la art. 75 din lege.
(6) Drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege se solicită ?n termen de maximum 12 luni de la data ?ncadrării ?n muncă.

Legea somajului nr. 76/2002, actualizata in 2013:

ART. 74
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

ART. 75
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Alte intrebari despre Drepturi de autor

TOP RASPUNSURI 2024