ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ajutor somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


De aproximativ 2 ani sunt in concediu de crestere a copilului. Intre timp firma l-a care am lucrat s-a inchis si nu mai am unde sa ma reangajez. Pot lua macar somaj pana gasesc alt loc de munca? ce trebuie sa fac? fostii sefi au spus ca ma ajuta cu tot ce am nevoie.

Adaugata in: Somaj
Geanina Barladeanu
 User  Geanina Barladeanu
a intrebat la 27 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marin Marcu
 User Marin Marcu
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Sep. 2013
multumesc pt. informatie si va doresc multa sanatate si o seara cit mai placuta
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Aug. 2013
Veti avea nevoie si de o adeverinta de stagiu, este un format tip, completata de catre angajator cu veniturile obtinute inainte de a intra in CIC. Sau de catre angajatori dau au fost mai multi. Adeverinta se regaseste la anexa 26 din HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii 76/2002, o gasiti si pe siteul AJOFM, asa are trebui.

De asemena va va trebui dovada incetarii raportului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2013
Da, puteti. Trebuie sa obtineti o adeverinta cu venitul realizat in ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii. Aceata adeverinta o obtineti de la ANAF, dat fiind faptul ca s-a inchis sau de la institutia care va plateste acum indemnizatia.

Conform legii, salariatul beneficiar al indemnizatiei de somaj este cel al carei contract a incetat din motivie neimputabile lui si indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii, la calcularea acestuia neluandu-se in considerare perioadele de suspendare a CIM, cu exceptia concediilor medicale platite din bugetul angajatorului si a perioadelor in care angajatorul este scutit de plata indemnizatiei.

Concediul crestere copil nu afecteaza insa stagiul de cotizare, se va lua in considerare pentru acordarea drepturilor prevazute de legea somajului 76/2002 iar in calculul indemnizatiei pentru somaj va intra perioada lucrata inainte de a intra in CIC, pentru la baza lui sta salariul brut din contract, pentru ultimele 12 luni anterioare, in cazul dvs fiind cele anterioare acordarii indemnizatiei pentru CIC. Concediul reprezinta vechime in munca, serviciu si specialitate, deci se va lua in calcul pentru stabilirea procentului adaugat indemnizatiei, daca este cazul. Ca sa intelegeti mai bine cum se calculeaza acest ajutor, iata ce prevede legea:

ART. 39 - 76/2002 actualizata
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

In cazul dvs se va aplica cel putin alin. (3) litera a) din acest articol, adaugandu-se o cota procentuala de 3%.

Documentele necesare dosarului pentru somaj le regasiti pe siteul Agentiei de somaj, puteti incerca aici http://www.ajofmbn.ro/Acte_necesare.htm sau aici http://www.bucuresti.anofm.ro/acte_ind.htm

Mult succes!

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024