ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Renuntarea de catre salariat la preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.

Situatia careia nu ii gasesc rezolvare este urmatoarea:
Angajata in cauza este o doamna aflata la pensie pentru limita de virsta, lucru despre care am luat la cunostinta, inclusiv despre faptul ca incaseaza deja de luni bune pensia si am pastrat-o in continuare ca angajata cu CIM pe durata nedeterminata.
Acum angajatorul doreste la renunte la un nr. de x persoane si a considerat corect sa renunte in primul rind la aceasta doamna, care mai are si alte venituri.
Initial, angajata a spus ca isi va da demisia, apoi a consultat un avocat si a refuzat acest lucru. I s-a emis notificare pentru concediere individuala si a fost chemata sa ia la cunostinta.A scris personal pe acest document, la data emiterii lui: "Fara preaviz. Am luat la cunostinta" si a semnat, avind in posesie 1 ex. original al notificarii mentionate.
Eu miine, pe 01.02.2013 trebuie sa transmit incetarea la Revisal, in conditiile in care ma pot astepta la o reclamatie sau chiar actionare ulterioara in instanta din partea ei.
Ce temei legal am pentru inchiderea contractului de munca in aceste conditii?
Multumesc.

Cu deosebit respect,

Roxana Apostu

Roxana Apostu
 User  Roxana Apostu
a intrebat la 31 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2013
In conditiile in care ati mentinut-o in activitate pe baza aceluiasi contract de munca dupa pensionare, deci nu i-ati facut alt contract de munca care de altfel ar fi tren=buit incheiat pe perioada determinata de timp in baza art 83 litera g din codul muncii republicat, contractul este in afara legii si este lovit de nulitate.Puteti sa-i incetati CIM in baza art 56 al 1 litera d din codul muncii republicat.Vedeti si art 57 din cod
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2013
Dat fiind faptul ca salariat dvs este deja pensionata pentru limita de varsta, contractul ei de munca ar fi trebuit sa inceteze de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare asa cum prevede legea. Dvs ii puteti inceta in baza acestui articol de lege:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

Salariatul poate solicita demise fara preaviz decat daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale. Altfel nu are acest drept, preavizul fiind acordat de el angajatorului. De asemenea, se poate inceta fara preaviz prin acordul partilor. Aici insa trebuie facuta o incetare pe baza articolului mentionat, este o incetare de drept. Cu atat mai mult cu cat ati aflat ca este pensionata. Rugati si Casa de pensii sa va transmita o dovada a pensionarii ei pe care sa o aveti la dosar ca fiti acoperita in cazul in care intentioneaza sa va reclame.

Alte intrebari despre Studii de caz

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Ioana Popa alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024