ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sunt obligatorii orele suplimentare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la firma din Sibiu de 2 ani. Lucrez cam toate sambetele deoarece daca eu sau alt angajat refuzam sa venim, seful ne ameninta ca ne da afara. E adevarat ca sambata se plateste mai mult dar nu ne acorda o alta zi din saptamana pentru odihna. Si chiar de multe ori ne-a obligat sa lucram 16 ore fara acordarea unei alte zi de odihna. Imi poate desface contractul de munca daca refuz sa lucrez sambata? Si ce pot face eu ca angajat pentru a nu fi obligata la ore suplimentare?

Adaugata in: Timp de munca
Marcu Elena
 User  Marcu Elena
a intrebat la 28 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Sep. 2012
Orele suplimentare le efectuati numai cu acordul dvs., cu exceptia cazurilor de forta majora. Acest eore se compenseaza fie cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate. Pentru ziua de sambata lucrata trebuie sa primiti un spor la salariu, dar si o alta zi de repaus saptamanal, care ar trebui sa fie luni, cele doua zile de repaus fiind in mod oligatoriu consecutive.

Refuzul de a efectua ore suplimentare nu poate constitui motiv de concediere, nu este legal. Sfatul meu ar fi sa faceti o sesizare catre ITM pentru nerespectarea prevederilor legii referitoare la munca suplimentara si acordarea repausului saptamanal.

Art. 120 - Codul muncii republicat
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024