ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ajutor de deces


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La ce ajutor de deces si de inmormantare au dreptul mama si sora unui functionar public, decedat in decembrie 201, fara sot, fara copii, necasatorita, vechime in munca de 33 ani la momentul decesului ?

Carmen Blaga
 User  Carmen Blaga
a intrebat la 24 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Practic mama fiind in viata, ea ar fi cea care ar beneficia de ajutor deces, in lipsa ei poate apela sora la acordarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mai. 2012
Potrivit dispozitiilor Legii 294/2012 a bugetului de stat, cuantumul ajutorului de deces se acorda astfel:

- in cazul asiguratului sau pensionarului,cuantumului acestui ajutor este de 2.117 lei;
- in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces este de 1.059 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mai. 2012
Presupun ca este vorba de decembrie 2011. De ajutorul de deces acordat in baza legii pensiilor 263/2010 poate beneficia o singura persoana, in cazul de fata doar mama salariatului.

HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a sotul supravietuitor;
b copilul;
c parintele;
d tutorele;
e curatorul;
f oricare alta persoana.

Art. 109
1 Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.
2 Prin exceptie de la alin. 1, in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f, dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art. 110
In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a sotul/sotia;
b copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Art. 111
Dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe propria raspundere a celui care solicita ajutorul de deces.

Art. 112
In situatia in care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru munca, in varsta de peste 18 ani, ajutorul de deces se acorda cu conditia prezentarii unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta cauza care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b certificat de deces original si copie;
c act de identitate al solicitantului original si copie;
d acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar original si copie;
e dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces original si copie;
f act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani original;
g adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii original.

Art. 114
1 Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.
2 Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. 3, respectiv art. 126 alin. 3 din lege.


Sora salariatului decedat ar putea beneficia de ajutor de deces altul decat cel acordat prin legea 263/2010, in baza Contractului colectiv de munca aplicabil. Conditia este insa ca in acest contract sa existe o prevedere referitoare la acest drept.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu George Andreescu Radu Anton violeta Georgescu Viviana Serni adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024