ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul indemnizatie prenatal si crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza exact indemnizatia de crestere a copilului si indemnizatia de concediu prenatal. Mentionez ca pe fluturasul meu de salariu, valoarea salariului lunar impozabil este de 1500- 1600 de lei, datorita sporurilor de week-end, dar salariul trecut in contractul de munca este de 1000 de lei. Pe baza carei sume se vor calcula indemnizatiile?

Adaugata in: Ajutoare materiale
Ruse Alexandra
 User  Ruse Alexandra
a intrebat la 18 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2014
Indemnizaţia de maternitate
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita astfel: medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Prin urmare, nu conteaza suma trecuta in contractul de munca, ci suma lunara efectiva incasata de persoana si asupra careia s-a platit contributia de concedii si indemnizatii.

Indemnizatia de crestere a copilului.
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.

Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.
Spre deosebire de baza de calcul a indemnizatiei de maternitate care se raporteaza la veniturl brut, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului se tine cont de venitul net.
Conform art.3 din OUG 111/2010, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza.

Limitari.
- indemnizatie de 85% din media veniturilor nete, pana la varsta de 1 an, intre 600 de lei /luna si 3400 de lei /luna;
- indemnizatie de 85% din media veniturilor nete, pana la varsta de 2 ani, intre 600 de lei si 1200 de lei/luna;


Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024