ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


indemnizatie de crestere a copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună ziua.
La actualul loc de muncă m-am angajat pe data de 18 decembrie 2012. Eu aş naşte la inceputul lunii decembrie, mai exact până in 10 decembrie anul acesta, dar e posibil şi mai devreme. La penultimul loc de muncă contractul s-a terminat pe dată de 6 decembrie 2012. Mă incadrez să iau indemnizaţia copilului?

Vă mulţumesc anticipat.

Alexandra Raileanu
 User  Alexandra Raileanu
a intrebat la 25 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Oct. 2013
La calcularea indemnizatiei se va lua in calcul si venitul total pe care ar trebui sa il primiti pentru luna in care nasteti, pentru toata luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2013
Cat timp ati realizat venituri impozabile in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, aveti dreptul la concediul pentru crestere copil si indemnizatia aferenta. In calculul celor 12 luni si a indemnziatiei intra si concediile medicale acordate in acest interval de timp, cat si cel pentru maternitate prenatal si risc maternal, daca este cazul. Veniturile nu trebuie sa fie realizate neparat la acelasi angajator, pot si mai multi, dar cele 12 luni trebuie sa fie consecutive.

Art. 2 - OUG 111/2010 modificata prin legea 166/2012, publicata in M.Of. 699/2012
(1) incep?nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in v?rsta de p?na la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de p?na la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1^1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Gratiela Petrescu violeta Georgescu George Andreescu alexei delimart Radu Anton