ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Zile libere pentru evenimente speciale (casatorie, deces, etc)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru evenimente speciale (caz concret casatoria) angajatorul este obligat sa acorde zile libere? Stiu ca nu mai exista CCM la nivel national si nici pe ramura comert valabile si nici in ROI nu este trecuta vreo obligatie de acest fel.
Exista obligatia de a acorda zile libere pentru evenimente deosebite prevazute in legislatia in vigoare?

Multumesc

Flori Dobrica

Adaugata in: Ajutoare materiale
Florica Dobrica
 User  Florica Dobrica
a intrebat la 08 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2013
Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite de familie. Numarul lor insa ar trebui sa apara in CCM incheiat la nivel de unitate, daca nu apare in RI. Drepturile salariatilor reprezinta obligatii pentru angajator si invers. Mai mult, Codul muncii prevede ca salariatii nu pot renunta la drepturile lor iar orice incercare in aceasta directie va fi lovita de nulitate.

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Verificati cu angajatorul ce apare in CCM intern referitor la acest drept si cate zile aveti dreptul in functie de prevederile incheiate la nivel de unitate. Daca nu exista CCM intern, ar trebui ca angajatorul sa includa acest drept in RI. Oricum aveti dreptul la zile libere, totul e sa aflati cate anume, si pentru ce evenimente.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024