ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajare persoana cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Am dori sa angajam o persoana cu handicap locomotor grad I cu 2 ore/zi. Aceasta persoana beneficiaza de pensie de handicap. Daca o voi angaja, va mai beneficia de aceasta pensie de handicap? Ce beneficii va avea firma daca angajeaza o astfel de persoana? De ce taxe salariale va fi scutita? Va multumesc.

Adaugata in: Angajare
Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 11 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Legea 446/2006 actualizata:

Art. 58
(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

(5) Beneficiaza de prestatia sociala prevazuta la alin. (4) lit. b) si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.

(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):

a) adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respira;

b) persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei;

c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(8) Nu pot beneficia de dreptul prevazut la alin. (1) copiii cu handicap care se afla in internate sau centre de plasament aferente unitatilor ori institutiilor de invatamânt special sau in alte tipuri de institutii publice cu caracter social, cu exceptia centrului de tip respira, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012

ART. 1 - Legea 57/1992
Integrarea socio-profesionala a persoanelor handicapate, prin incadrarea in munca si realizarea de venituri de catre acestea, se face in conformitate cu legislatia generala a muncii, cu celelalte reglementari legale in vigoare, precum si cu dispozitiile speciale din prezenta lege.

ART. 2
(1) Persoanele handicapate pot fi incadrate in munca de catre persoane juridice si fizice care angajeaza personal salariat si pot exercita profesii potrivit capacitatii lor fizice si intelectuale. Incadrarea lor in munca se poate realiza si prin crearea de locuri de munca protejate, special organizate, asigurindu-se inlesnirile si adaptarile corespunzatoare.
(2) In raport cu numarul de salariati, constituit din persoane handicapate, pot fi infiintate, la solicitarea asociatiilor de handicapati, legal constituite, locuri de munca si unitati protejate, special organizate, cu sprijinul inspectoratelor judetene pentru handicapati si al autoritatilor publice locale.
(3) Unitatile protejate, special organizate, au cel putin 70% din numarul de salariati constituit din persoane handicapate.
(4) Unitatile protejate, organizate pentru nevazatori, vor avea cel putin 50% din salariati persoane handicapate.
(5) Unitatile si locurile de munca protejate se organizeaza de catre persoane juridice si de persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate economica sau care folosesc munca salariata.
(6) Constituie vechime in munca, in afara celei dobindite de persoanele handicapate in temeiul unui contract de munca, si activitatea desfasurata de aceste persoane in baza altor raporturi recunoscute de lege ca asimilate celor de munca, precum si activitatea depusa potrivit unei autorizatii proprii, cu conditia achitarii contributiei de asigurari sociale prevazute de lege.
(7) La cererea persoanelor handicapate, ziua de munca a acestora poate fi redusa cu 1-2 ore, cu diminuarea corespunzatoare a salariului, fara a afecta vechimea in munca.

ART. 3
Unitatile protejate pot angaja si persoane handicapate care isi desfasoara activitatea la domiciliu, asigurindu-le transportul materiilor prime si produselor finite de la si, respectiv, la sediul unitatii.

ART. 4
(1) Secretariatul de Stat pentru Handicapati, impreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamintului si Stiintei si celelalte organe centrale vor intocmi lista de profesii in care se asigura, cu prioritate, locuri de munca pentru handicapati ori pentru care se va organiza instruire speciala, tinind seama de specificul handicapului.
(2) Ministerele si celelalte organe centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale, impreuna cu Secretariatul de Stat pentru Handicapati, vor stabili, in unitatile din sectorul lor de activitate, locurile de munca in care, in limita solicitarilor, pot fi incadrate numai persoane handicapate.

ART. 5
Persoanele handicapate beneficiaza de urmatoarele drepturi de protectie speciala:
a) un termen de incercare de 30 de zile lucratoare, la angajare;
b) un preaviz platit de 30 de zile lucratoare, in cazul desfacerii contractului de munca din motive neimputabile lor.

ART. 6
Bunurile si activitatile care pot fi produse, respectiv indeplinite, numai de catre persoane handicapate in cadrul unitatilor prevazute la art. 2, ori, potrivit autorizatiei proprii, asigurindu-se realizarea acestora prin comenzi de stat si alte inlesniri pentru aprovizionarea cu resurse energetice, materii prime si materiale, vor fi cuprinse in lista elaborata de Comisia centrala pentru incadrarea in munca a persoanelor handicapate, care va fi supusa spre aprobare Guvernului.

ART. 7
(1) Ministerele, celelalte organe centrale si autoritatile administratiei publice locale sint obligate sa sprijine persoanele juridice si fizice prevazute la art. 2, care organizeaza unitati si locuri de munca protejate, potrivit specificului si domeniului de activitate.
(2) Ministerul Industriei, prin imputernicitii statului, va recomanda agentilor economici asimilarea in productie, cu prioritate, a masinilor, utilajelor, instalatiilor specifice si adaptarilor necesare desfasurarii activitatii productive a persoanelor handicapate, in vederea usurarii efortului acestora, precum si pentru asigurarea realizarii unei cantitati corespunzatoare de produse.
(3) Agentii economici care au organizate unitati sau locuri de munca protejate vor lua masuri pentru asigurarea integrala si prioritara cu materii prime si materiale, masini, utilaje si instalatii cu adaptari specifice, din tara si din import, necesare productiei ce se realizeaza de catre persoanele handicapate, astfel incit sa fie acoperite capacitatile de productie.

ART. 8
(1) In vederea incadrarii in munca a unui numar cit mai mare de solicitanti din rindul persoanelor handicapate, organele administratiei publice si organizatiile cooperatiei vor lua masuri pentru dezvoltarea si diversificarea unitatilor special organizate pentru munca acestora.
(2) Directiile de munca si protectie sociala vor lua masuri ca absolventii invatamintului special - profesional, liceal, postliceal - ori ai cursurilor de calificare-recalificare sa fie luati in evidenta imediat la prezentare, pentru a fi incadrati intr-un loc de munca corespunzator pregatirii si handicapului.

ART. 9
(1) Persoanele juridice prevazute la art. 2 alin. (3) beneficiaza de o reducere cu 50% a impozitului pe circulatia marfurilor, iar cele prevazute la art. 2 alin. (4) sint scutite de plata acestui impozit.
(2) Persoanele juridice prevazute la art. 10 beneficiaza de reducerea impozitului pe circulatia marfurilor, proportional cu ponderea persoanelor cu handicap angajate in totalul salariatilor.

ART. 10
Persoanele juridice cu un numar de peste 250 de salariati au obligatia de a angaja un procent de cel putin 3% persoane handicapate. Persoana juridica care refuza sa incadreze persoane handicapate in procentul mentionat este obligata sa verse la Fondul de risc si de accident, constituit in baza Legii privind protectia speciala a persoanelor handicapate, sumele aferente numarului de persoane neincadrate, la nivelul salariului minim brut pe tara, lunar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Nu cred ca persoana in cauza primeste pensie de handicap pentru ca nu exista aceasta forma de pensie. Este o indemnizatie de handicap care se acorda indiferent de veniturile realizate.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat incadrate in munca sunt scutite de plata impozitului pe venit.

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni adriana iancu G Stancu Marius Ion Radu Anton Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024