ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Buna ziua.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt din judetul Constanta, iar pe timpul verii m-am decis sa lucrez in turism ca receptioner. Am trimis cv si am luat interviul la o firma cu renume de pe litoral.
Ceea ce m-a determinat sa va scriu a fost faptul ca am citit ca proprietarul lantului hotelier nu prea obisnuieste sa-si plateasca angajatii. Inca nu am semnat niciun contract cu ei si mai intai urmeaza sa fac niste cursuri de operare pe calculator (isi instuiesc angajatii). Am inteles ca pe litoral, de obicei, in loc de contract de munca se incheie o conventie intre angajat si angajator. Eu voi lucra 12/24 si stiu ca o conventie inseamna cel mult 4 ore pe zi. Cum se procedeaza in aceasta situatie ? Nu m-am confruntat nicioata cu acesta situatie sa ma angajez si sa existe posibilitatea sa muncesc fara sa fiu platita. Va rog sa-mi dati un sfat sau sa ma indrumati la ce sa fiu atenta cand semnez contractul de munca. Multumec foarte mult.

Adaugata in: Angajare
Iuliana Moise
 User  Iuliana Moise
a intrebat la 08 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Apr. 2012
M-am referit strict la contracte de munca cu timp partial nu la programe de lucru pentru timp normal. E adevarat ca in conditii deosebite sau speciale programul normal de lucru poate fi si de 6 sau 7 ore
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului IULIANA MOISE la 10 Apr. 2012
Cu multa placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Moise
 User Iuliana Moise
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Apr. 2012
Multumesc frumos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Apr. 2012
Un program de lucru 12/24 nu este acelasi lucru cu un program partial. Contractul cu 7 ore poate fi si contract cu norma intreaga - a se vedea prevedrile referitoare la incadrarea medicilor, care lucreaza program de 7 ore prin prevedere legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2012
Nu exista conventii de maximum 4 ore pe zi . Se pot incheia in schimb , contracte individuale de munca cu timp partial.Timpul de munca negociat intr-un astfel de contract poate fi de la zero ore pana la 7 ore pe zi.
In momentul in care semnati un contract individual de munca inspectorul de resurse umane are obligatia sa va informeze exact despre clauzele din contract.
Art. 17 din codul muncii republicat
1 Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
2 Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2012
Sfatul meu ar fi sa nu prestati activitate fara existenat unui contract de munca, mai ales pentru un program de tipul 12/24. In cazul lucrului "la negru", fara o forma contractuala, sunt sanctionati atat angajatorul cat si angajatul, conform noilor prevederi din Codul muncii. Un contract de munca va asigura si o anumita protectie, plus acordarea drepturilor prevazute in codul muncii precum spor de week-end, concediu de odihna si nu numai. Evitati sa lucrati fara a semna in prealabil un contract de munca. El trebuie semnat inainte de a incepe activitatea, indiferent de forma lui. Daca semnati un contract individual de munca, acesta se incheie si se inregistraza prin Revisal cel tarziu in ziua lucratoare anterioara celei in care ar trebui sa incepeti activitatea.

Alte intrebari despre Angajare