ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi persoana cu handicap care are in intretinere un copil cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La aceasta data beneficiez de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 300 lei, acordata persoanei cu handicap care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin 4 lit a, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. In situatia in care la primaria de domiciliu voi fi incadrata cu contract de munca, deci voi deveni salariat ca si asistent personal al copilului voi mai beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului mai sus mentionata ?

Adaugata in: Angajare
Popescu Elena
 User  Popescu Elena
a intrebat la 31 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Popescu Elena la 03 Sep. 2012
Scutirea de impozit pe salariu se aplica doar in cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat, nu si in restul situatiilor. Daca va incadrati in una dintre aceste doua, atunci se va aplica si scutirea prevazuta de lege.

Pe langa salariu, ca sa va majorati venitul cat de cat, puteti primi indemnizatie de handicap in baza Legii nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Oricum aveti dreptul la acesti bani, daca realizati venituri si nu va aflati in ingrijirea unui asistent personal.

Art. 58
(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiaza de alocatie de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%.
(2) Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiaza de o alocatie lunara de hrana, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.
(3) Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi.
(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:
a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
(5) Beneficiaza de prestatia sociala prevazuta la alin. (4) lit. b) si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.
(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):
a) adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro;
b) persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei;
c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.
(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.
(8) Nu pot beneficia de dreptul prevazut la alin. (1) copiii cu handicap care se afla in internate sau centre de plasament aferente unitatilor ori institutiilor de invatamant special sau in alte tipuri de institutii publice cu caracter social, cu exceptia centrului de tip respiro, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice.
(9) De dreptul prevazut la alin. (2) poate beneficia copilul bolnav de SIDA numai pe perioada in care este ingrijit in familie.
(10) Sumele aferente drepturilor prevazute la alin. (1)-(5) si cheltuielilor de administrare se vor asigura prin bugetele proprii ale judetelor/sectoarelor municipiului Bucuresti din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
(11) Plata drepturilor prevazute la alin. (1)-(5) se realizeaza prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
(12) Bugetul personal complementar prevazut la alin. (4) lit. b) nu este luat in calcul la stabilirea altor drepturi si obligatii.
(13) Cuantumul drepturilor se actualizeaza anual cu indicele cresterii preturilor de consum, prin hotarare a Guvernului.
(14) Drepturile restante aferente deciziilor emise si neplatite in anul 2006 pentru persoanele cu handicap vizual, stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999**) privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura si se platesc de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prin directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.


Insa indemnizatia crestere copil suspenda contractul de munca, situatie in care nu puteti primi si salariul, dupa cum va spunea. Cele doua nu se cumuleaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Popescu Elena
 User Popescu Elena
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Aug. 2012
Multumesc pentru raspunsul dvs.! Cu permisiunea dvs. va rog sa-mi dati un sfat. Aceasta indemnizatie imi este acordata pana la varsta de 7 ani a copilului. Avand in vedere ca are doar 3 ani si pot primi optional echivalentul salariului sub forma de indemnizatie de insotitor pentru persoana cu handicap si indemnizatia pentru cresterea copilului, cumulata, suma este net profitabila optiunii de indemnizat si nu de salariat. Oare este mai bine din punct de vedere financiar sa renunt la incadrarea in munca pana la implinirea copilului a varstei de 7 ani, data pana la care se acorda indemnizatia de crestere a copilului si ulterior acestei date sa optez pentru incadrare cu contract de munca, pentru ca evident, suma cumulata acum este de aproximativ 800 de lei iar daca optez pentru incadrare voi ramane doar cu salariul undeva la 510 de lei. Legea, din cate stiu, dispune scutirea la plata impozitului pe salariu in cazul persoanei cu handicap, deci la salariu minim pe economie si anume 700 lei, care ar fi beneficiul financiar fata de indemnizatia de insotitor de 510 lei. Ajutati-ma sa iau o hotarare. Multumesc anticipat !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Aug. 2012
Nu, in cazul in care va incadrati in munca aceasta indemnizatie se va suspenda, asa cum prevede legea in cazul tuturor tipurilor de concediu pentru cresterea copilului. Nu puteti cumula indemnizatia crestere copil cu salariul.

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion Radu Anton Gratiela Petrescu George Andreescu violeta Georgescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024