ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

susperndare contract


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Ma intereseaza ce trebuie sa fac deoarece am un angajat a carui sotie termina peste 2 luni (12.09.2013) perioada de 2 ani pentru cresterea copilului , iar eu salariatului de la mine trebuie sa-i suspend activitatea pentru o luna conform legii. Carui articol si cum sa procedez?
Cand ii activez contractul la fel ce trebuie sa procedez? Va multumesc
Cand trebuie sa raportez Revisalul?

Adaugata in: Angajare
Victoria Nicolae
 User  Victoria Nicolae
a intrebat la 19 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iul. 2013
Art. 11 - OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflati ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2013
Suspendarea se face la fel ca in cazul oricarui alt salariat care intra in CIC, pe acelasi temei legal: Art. 51 (1) litera a) din Codul muncii republicat:

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

Salariatul in cauza va trebui sa va inainteze o cerere pentru concediul crestere copil, altfel nu aveti cum sa ii suspendati contractul de munca in acest scop, el reprezinta un drept legal.

Plus, aveti in vedere si data la care s-a nascut copilul. Dat fiind faptul ca mama se intoarce din concediu de pana la 2 ani atunci nasterea a avut loc in 2011, iar prevederea referitoare la obligatia tatalui de a intra in minim o luna de concediu nu i se aplica. Cf. art. 11 din OUG 111/2010 aceasta prevedere se aplica numai in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 martie 2012. Nu este cazul lui.

Termenul de operare si transmitere a Revisal este acelasi pentru orice fel de suspendare: 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, cf. HG 500/2011.

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu alexei delimart G Stancu Marius Ion Viviana Serni George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024