ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Codul Muncii. Sanctionare disciplinara. Concediere


de Clublegislatiamuncii.ro la 08 Iul. 2011


Mentionarea obiectului cercetarii disciplinare este necesara pentru a da posibilitatea angajatului de a-si exercita dreptul de a formula aparari.


Sanctionarea disciplinara, potrivit Codul muncii, are loc potrivit unor reguli procedurale al caror scop este asigurarea, pe de o parte a eficientei combaterii unor acte si comportari daunatoare procesului muncii, iar pe de alta parte, garantarea stabilirii exacte a faptelor si respectarii dreptului la aparare al persoanelor in cauza, evitandu-se astfel aplicarea unor sanctiuni nejuste.

 Pentru a stabili vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila. In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi o comisie. Angajatul in cauza va fi convocat in scris de comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

 Asadar, numai daca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite nu are un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

 Convocarea salariatului poate fi facuta prin orice mijloc de comunicare, importante sunt asigurarea transmiterii si confirmarea primirii acesteia. 

 Astfel, comunicarea poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin curier, executor judecatoresc etc.

 Un mijloc care asigura primirea convocarii de catre salariat si permite confirmarea primirii acesteia il constituie scrisoarea recomandata cu confirmare de primire.
 Daca este facuta la adresa corecta comunicarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, neridicarea corespondentei expediate de angajator este imputabila exclusiv salariatului, care este tinut sa suporte consecintele unei astfel de conduite.

 Totusi, intr-o astfel de situatie, este recomandat ca angajatorul sa reia comunicarea folosind si un alt mijloc de comunicare.

 Prin convocare, salariatului trebuie sa i se aduca la cunostinta ca este cercetat disciplinar pentru absente nemotivate de la serviciu in perioada ........., pentru ca in raport de aceste elemente, aceasta sa cunoasca motivul convocarii si sa-si pregateasca apararea.

 Asadar, mentionarea obiectului cercetarii disciplinare estenecesara pentru a da posibilitatea angajatului de a-si exercita dreptul de a formula aparari.
 Cata vreme salariatului nu i se aduce la cunostinta ca in privinta sa a fost declansata cercetarea disciplinara si in concret abaterea disciplinara care i se imputa, neprezentarea salariatului la cercetarea disciplinara nu indreptateste angajatorul sa aplice sanctiunea fara efectuarea cercetarii, angajatul fiind privat de dreptul de aparare.

 Neindicarea obiectului convocarii face ca absenta salariatului la convocare sa nu poata fi considerata ca un refuz de prezentare la audiere, care sa indreptateasca aplicarea sanctiunii fara efectuarea cercetarii prealabile.

 Sub aspectul conditiilor de fond, concedierea disciplinara poate interveni, conform art. 61 alin. 1) lit. (a) din Codul muncii atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

 Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
 Cum legea nu defineste abaterea grava si nici nu enumera faptele care constituie abateri disciplinare grave se recomanda ca regulamentul intern sa cuprinda o enumerare cu titlu de exemplu a acestora.

 Din acest punct de vedere, daca in regulamentul intern s-a prevazut, spre exemplu, ca absenta nejustificata a salariatului de la serviciu trei zile constituie abatere disciplinara grava, ori de cate ori salariatul absenteaza trei zile, fapta sa constituie abatere grava.

 Absenta de la locul de munca o perioada indelungata, constituie abatere grava ce poate fi sanctionata cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca daca si celelalte conditii legale sunt indeplinite. 

 Conform prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
 Cele doua termene sunt termene de prescriptie. Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului abilitat sa aplice sanctiunea, a luat cunostinta despre savarsirea faptei.

 Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu potrivit dispozitiilor art. 252 alin. (2) din Codul muncii, republicat:

 a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
 b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
 c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
 d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
 e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
 f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

 Efectul deciziei prin care salariatul este sanctionat cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este tocmai incetarea acestui contract. In masura in care sunt respectate cele mentionate mai sus este respectata legislatia cu privire la concedierea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate.
 

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

4 comentarii

ComentariiIconarIoan 2021-07-26 04:17:31

Avertisment scris disciplinar fara sa fiu de fata la cercetarea disciplinara este legal?.

mmit 2013-03-24 09:50:58

sant in concediu de boala,va rog sa-mi spuneti daca pot fi suspendat din functia de viceprimar.multumesc!

aura 2011-07-08 23:57:18

va rog mult,e o urgenta! cu cat timp inainte de punerea la dispozitie a unui angajat din cadrul MAI se poate depune cererea pt concediu de crestere copil? e vorba de sotul meu care a depus cererea pt ccc saptamana asta,miercuri,,nu a fost semnata ,asteapta,i s-a zis sa vina luni,dar maine el si toti colegii sunt pusi sa semneze punerea la dispozitie..nu stie ce sa faca ,sa semneze sau nu!multumesc anticipat!

George Trasca 2011-07-08 19:46:59

In situatia in care salariatul se afla in concediu medical si primeste convocare pentru cercetarea disciplinara, in ce masura trebuie sa se prezinte la cercetare? Cum trebuie procedat astfel incat sa nu se considere neprezentare la cercetare si astfel sa se emita decizia de sanctionare? Ce trebuie sa faca salariatul? sa trimita un raspuns cum ca nu se poate prezenta la cercetare deoarece se afla in concediu medical? Va multumesc.

TOP RASPUNSURI 2024