ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Atentie: Detasarea NU poate fi facuta pe o perioada mai mica de o luna


de Clublegislatiamuncii.ro la 11 Aug. 2011


Intrebare: As vrea sa detasez un lucrator lunar, timp de 5 ore pe saptamana pentru activitati de vanzare produse. Este corect legal?


Conform art. 45 din Codul muncii detasarea consta in schimbarea temporara a locului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului. 

Referitor la durata detasarii, art. 46 din Codul muncii stabileste ca, prin act unilateral al angajatorului, detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. Legiuitorul a stabilit numai o durata maxima a detasarii nu si o durata minima. 

Cu toate acestea consideram ca detasarea nu poate fi dispusa pe o perioada mai mica de 1 luna. Aceasta intrucat detasarea presupune schimbarea angajatorului iar pe durata detasarii salariatul. Astfel, detasarea reprezinta o dislocare temporara a salariatului de angajatorul care este parte a contractului individual de munca. Acest contract ramane in fiinta dar este suspendat.
 
Pe durata detasarii, drepturile salariatului detasat sunt platite de catre angajatorul la care salariatul este detasat. Or, salariul cuvenit salariatului se stabileste lunar, nu orar.

In plus, perioada detasarii nu poate fi stabilita intermitent, ci ea trebuie sa aiba o continuitate. Astfel ca pentru fiecare detasare se va intocmi o decizie care va cuprinde perioada, de exemplu 1 luna dar nu este admisibil a se stabili ca salariatul in perioada x va fi detasat ca in decursul unei luni salariatul va fi detasat cate 5 ore pe zi la o alta unitate.

Conform prevederilor Hotararea Guvernului nr.500/2011, incepand cu data de 01 august 2011, angajatorul va inscrie in registrul de evidenta a salariatilor perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.

Acest lucru inseamna ca perioada din decizia de detasare va trebui completata in registru aratand inceputul si sfarsitul detasarii. Acest lucru nu va fi posibil daca detasarea se dispune pe 20 de ore din luna.

In consecinta, detasarea salariatilor poate fi facuta pe o perioada de cel mult 1 an prin decizie unilaterala a angajatorului in care se precizeaza inceputul si sfarsitul perioadei de detasare fara intermitente.

In ceea ce priveste indemnizatia de deplasare (diurna) precizam ca aceasta este in sarcina angajatorului care il detaseaza pe salariat, se stabileste prin negociere intre salariat si angajator si nu poate consta in comisione, prime, etc.

De altfel, acordarea diurnei cuvenite salariatului nu poate sa depinda de un eveniment viitor si incert cum este efectuarea unei vanzari. Altfel spus, acordarea diurnei nu poate fi conditionata de vanzarile realizate de salariat.

 

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii


Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion Radu Anton adriana iancu G Stancu Viviana Serni violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024