ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Formare profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avem urmatoarea situatie: o fabrica de confectii cu 150 de angajati, ofera unui numar de 28 de angajati, muncitori necalificati, un curs de Confectioner asamblor articole textile, cu o durata de 3 luni. Pe durata cursului, angajatele vor lucra 2 ore pe zi, iar 6 ore vor participa la curs.
Pt pregatirea practica, vor lucra 4 ore zi, iar 4 ore vor face practica.

Mentionam faptul ca acest curs este oferit gratuit printr-un program POSDRU, astfel firma nu va suporta cheltuielile aferente cursului.

Angajatorul a luat initiativa formarii profesionale.

In aceste conditii, se mai poate intocmi un act aditional cu clauza de formare profesionala?

Firma le va plati integral salariile pe perioada cursului?

Ce obligatii financiare fata de salariate mai are angajatoru?

Angajatele pe durata orelor de curs vor aparea pontate ca fiind invoite?

Multumesc!


Oana Ardelean
 User  Oana Ardelean
a intrebat la 30 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Oana Ardelean
 User Oana Ardelean
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Oct. 2013
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Se poate incheia un astfel de act aditional chiar si in incoditiile date. Insa, in aprecierea mea, daca toate costurile cursurilor sunt suportate din fonduri alocate prin POSDRU, atunci practic angajatorul nu plateste nimic din bugetul propriu, deci includerea unor obligatii legate de costurile cursului intr-un act aditional ar fi putin fortate. Asta daca nu exista cumva in proiectul de alocare a fondurilor UE o prevedere referitoare la durata raporturilor de munca intr-o atare situatie. .

Art. 196 - Codul muncii republicat.
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Normal asa ar fi, salariile lor sa nu fie afectate, pentru ca participarea la cursuri este initiata de angajator si nu este un concediu fara plata de nevoi personale sau pentru cursuri initiate de angajat ca sa spuneti ca li se poate acorda un salariu mai mic, din punct de vedere legal nu exista temei. Chiar daca isi iau concediu de studii, au dreptul la veniturile salariale integral acordate, iar perioada de formare nu le afecteaza vechimea si stagiile de cotizare.

In pontaj vor aparea la ca in alte zile in care se afla la lucru, fiind platite normal. Gasiti aceste obligatii chiar in Codul muncii.

Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Alte intrebari despre Cariera si performanta