ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


formare profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul doreste sa califice la locul de munca (in baza OG 129/2000, art.18-alin 3) frezori.La sfarsit aceste certificate sunt recunoscute doar la nivel de firma noastra.
Vreau sa stiu cum se incepe aceasta formare profesionala,ce acte trebuiesc intocmite , dar mai ales modele,daca are cineva.
Daca cineva ma poate ajuta, va rog sa trimiteti pe adresa silviana_bz69@yahoo.com.


Va multumesc frumos!

Gabriela Arghir
 User  Gabriela Arghir
a intrebat la 05 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 07 Nov. 2013
Evaluarea se poate realiza de formatorul insusi, la nivelul unitatii, prin criterii si metode stabilite de el in continutul cursului. Daca doriti sa le oferiti un certificat recunoscut si in afara unitatii, va va trebui autorizarea ANC.

Atentie mare insa: frezorul este pozitie calificata iar salariatul necesita certificare adecvata pentru ocuparea ei. Nu este suficienta certificarea interna. Ca atare va trebui tot cu un furnizor extern sa lucrati, daca nu aveti un astfel de formator in intern. De aceea v-am si redat informatiile din Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 07 Nov. 2013
Nu aveti nevoie de comisie in sensul celei descrise pe site-ul ANC cat timp certificarea este doar interna si nu autorizata de ei.

Formatorul respectiv trebuie sa fie incadrat ca formator sau ii putei incheia act aditonal la CIM pentru modificarea functiei, ori un CIM separat in acest sens, depinde de cum se prezinta statutul lui in organizatie.

Despre acte aditonale v-am redat mai jos, cam ce ar trebui sa cuprinda. Un model regasiti chiar aici - http://legislatiamuncii.manager.ro/a/9415/act-aditional-cu-clauza-de-formare-profesionala.html

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Nov. 2013
Nu vad cu ce contrazice informatiile redate articolul postat de dvs. Va rog sa ma lamuriti, poate imi scapa mie ceva. Este si putin incomplet sincer.

Actele aditionale se fac in baza Codului muncii republicat, nu a ANC.

Daca persoana nu are formare si pe directia pe domeniul pe care urmeaza sa formeze oamenii, nu doar ca formator, nu poate furniza cursuri certificate de ANC ulterior. Este aceeasi situatie ca in cazul cursului de IRU pe care chiar dvs il sustineti, deci presupun ca inelegeti mersul lucrurilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului gabriela Arghir la 06 Nov. 2013
Va recomand sa intrati pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Nov. 2013
Este vorba de pct.3 din art.18, OG 129/2000. In firma exista un angajat care are certificat de calificare de Formator.Problema este: Ce acte trebuiesc intocmite pt. derularea programului de formare profesionala.Am spus in mesajul meu "Vreau sa stiu cum se incepe aceasta formare profesionala,ce acte trebuiesc intocmite , dar mai ales modele,daca are cineva."
Stiu in baza carui Ordin trebuie sa facem, dar nu stim cum sa incepem:,decizie,comisie, ce acte aditionale, angajatilor"?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Nov. 2013

ART. 18 din Ordonanta nr 129 din 2000 la CARE SE FACE REFERIRE IN INTREBARE
(1) Furnizorii de formare profesională pot orga
niza programe de formare profesională,
finalizate prin certificate de calificare sau de ab

(3) Angajatorii pot organiza programe de formar
e profesională pentru salariaŃii proprii, ?n
baza cărora eliberează certificate de absolvire rec
unoscute numai ?n cadrul unităŃilor
respective.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2013
Ar trebui in primrul rand gasit un funizor de servicii sau un formator care sa poatea derula aceast program de calificare. La randul sau, formatorul trebuie sa fie certificat in domeniul in care va forma alte persoane.

Cu respectivul furnizor incheiat un contract de formare profesionala, pe care il regasiti in model la Anexa 2 a HG 522/2003, dar nu este singurul.

Dupa ce stabiliti termenii de formare a salariatilor, cheltuielile suportate de angajator si orice alte detalii, puteti incheia acte aditionale la contractele salariatilor care vor participa la acest program, dar inainte de inceperea lui.

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Furnizorul ar trebui sa se ocupe si de programarea examenului cu cei de la ANC pentru obtinerea certificarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 05 Nov. 2013
Corectie. HG 522 DIN 2003
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2013
Consultati si HG 522 DIN 2002

Alte intrebari despre Cariera si performanta