ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Act aditional contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Trebuie sa fac un act aditional de modificare a programului de lucru. Un salariat a lucrat pana acum cu norma intreaga de 8h/zi. Incepand cu data de 01.06.2012 va lucra in ture, avand un pragram de 12/24. Cum va trebui sa trec in actul aditional? Ca se va modifica durata muncii, durata timpului de lucru fiind in ture de 12 cu 24 ore pe zi, si cate pe saptamana, ca poate varia daca lucreaza sambata si duminica?
Multumesc

Adaugata in: Contract de munca
Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 28 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2012
ba se face act aditional. se poate trece timp de lucru inegal , deoarece ai optiune clara in revisal, si se adauga si sporurile de weekend si de noapte
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Mai. 2012
In plus, codul muncii prevede ca programul de munca poate fi ditribuit inegal numai daca acest lucru este specificat expres in contractul de munca.

Art. 115
1 Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
2 Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Art. 116

2 Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Mai. 2012
Se modica in CIM pentru ca este vorba de modalitatea de distribuire a programului de lucru modificata de la 8 ore pe zi la program in ture. La un program de 12 cu 24 un salariat lucreaza mai putin de norma intreaga pe saptamana. Spre exemplu, daca lucreaza luni, miercuri, vineri, avand repaus saptamanal sambata si duminica conform legii, programul sau este de maxim 36 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna mai putin de 40 de ore/saptamana. Salaraitul are in mod obligatoriu un repaus de 2 zile saptamanal si op pauza de 24 de ore dupa fiecare 12 ore lucrate. El poate ajunge sa lucreze sambata sau duminica, in functie de turele stabilite, insa din 5 zile lucratoare va lucra maxim 3.

Salariatul poate beneficia pentru programul de noapte fie de reducerea timpului de lucru cu o ora pentru ziua in care urmeaza sa efectueze program de noapte, fie de un spor la salariu de 25% in conditiile in care timpul lucrat noaptea este de minim 3 ore din programul normal sau 30% din programul lunar de lucru, daca se raporteaza astfel.

Programul cu 40 de ore si cel de 12/24 sunt diferite si ca distribuire si ca numar total de ore saptamanal. Modificarea, in aprecierea mea, implica intocmirea unui act aditional la CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mai. 2012
Nu trebuie facut niciun act aditional. Practic se modifica programul de lucru,ceea ce nu este acelasi lucru cu durata normala a timpului de lucru,Programul de lucru, respectiv orele de intrare si de iesire de la program sunt trecute in regulamentul intern, de regula.
Art. 113 din codul muncii republicat
1 Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
2 In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Lucrand in schimburi salariatul va beneficia de spor de noapte pentru timpul lucrat in intervalul 22.00-6.00, de spor de week-end Aceste drepturi sunt ocazionale si vor fi evidentiate in veniturile realizate.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024