ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Acte aditionale. Diurna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma intereseaza sa aflu daca pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, trebuie intocmite acte aditionale pentru fiecare in parte sau este suficienta o decizie interna, o decizie a Consiliului de Administratie cu cuantumul? Diurna este considerata un drept salarial?

Multumesc,

Adaugata in: Contract de munca
Adriana Constantin
 User  Adriana Constantin
a intrebat la 07 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Ian. 2013
Delegatia este un act unilateral de modificare a locului muncii.Trebuie doar ordin de delagare.In conditiile in care delegarea depaseste 60 de zile atunci se ia si acordul salariatului.Diurna este o suma neta care se acorda de angajator intr-un cuantum de regula negociat prin CCM.CIM si nu este drept salarial
Art. 42 din codul muncii republicat
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Alte intrebari despre Contract de munca