ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

am lucrat peste 8 ore pe zi si m-am trezit pe contract cu doar 4 ore pe zi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, oameni buni am nevoie de ajutor, am lucrat timp de 15 ani ca vanzator la un magazin crezand ca am contract cu norma intreaga adica am lucrat 8 ore in fiecare zi, acum dupa 15 ani am descoperit ca in contract figurez doar cu 4 ore de munca sunt intr-o situatie disperata nu ma asteptam la asa ceva din partea angajatorului intotdeauna cand semnam statul de plata sau alte documente patronul imi spunea ca se grabeste si sa semnex repede iar eu ca prostul nu citeam...ma gandesc sa il dau in judecata m-au vazut toti oamenii din imprejurimi toata ziua la munca, as avea sanse sau as avea alta varianta de castig?

Dan Daniel
 User  Dan Daniel
a intrebat la 01 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Mai. 2014
Este corect ce spuneti referitor la art. 103, insa imi mentin punctul de vedere referitor la o prevedere din Cod care nu se mai aplica si nu se aplica nici prin legea pensiilor actuala. Daca se modifica articole din Cod ele se aplica in cazul oricarui salariat cu CIM activ la momentul aparitiei modificarii. Nu doar unora.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Mai. 2014
Prevederea de la art. 16 exista deja, cea referitoare la vechimea in munca obtinuta prin contractul de munca semnat. Nu a fost introdusa in 2005.

Apoi, nu se mai aplica in prezent prevederile Codului muncii abrogate sau modificate, in forma lor anterioara, si cat timp legea pensiilor nu prevede acordarea vechimii in munca in raport cu norma de lucru, nu vad rostul utilizarii ei. Modificarile aplicate Codului muncii se aplicau si pentru contractele aflate in derulare la acel moment, la fel ca in prezent.

Insa din nou, haideti sa nu discutam despre alte probleme pe langa speta expusa, situatia era de cu totul alta natura.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Mai. 2014
Doamna Popa I,
Codul muncii a intrat in vigoare la dasta de 01,03,2003 si pe parcurs s-au adus modificari prin alte acte normative care schimba continutul initial asa cum vedeti in cazul stagiului de cotizare la pensie.Prin OUG 65 DIN 2005 s-a abrogat alineatul 3 al art 103 privind proportionalitatea stagiului de cotizare cu timpulefectiv lucrat.

In ce priveste vechimea in munca, tot in codul muncii aprobat cu data de 01,03.2003 se elimina proportionalitatea in functie de timpul efectiv lucrat prin prevederea de la articolul 16.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2014
Art. 103.din codul muncii aprobat incepand cu data de o01.03.2003

(1) Salariatul ?ncadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă ?ntreagă, ?n condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

;;;;;
(3) 1 ?n cazul salariatului care desfăşoară activitatea ?n temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Mai. 2014
Art. 20 DIN lEGEA 3 DIN 1977
(1) La stabilirea vechimii in munca se ia in considerare si timpul in care persoana:
;;;
;;;;
(5) Pentru persoanele care au fost incadrate sa lucreze, potrivit legii, cu program redus, vechimea in munca se ia in considerare proportional cu timpul lucrat.
(6) Perioada in care o femeie a fost incadrata, cu program redus, potrivit legii, pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la 6 ani, se socoteste ca timp integral.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2014
Unde anume apare o astfel de prevedere, daca ne puteti lamuri, din nou? Am mai vazut aceasta afirmatie din partea dvs si ma intreb ce temei legal are de fapt. OUG 65/2005 nu intervine cu modificari la nivelul vechimii in munca obtinute prin contract individual de munca in functie de norma, acesta ar fi actul normativ care aduce modificari asupra legii 53/2003 in iulie 2005. Iar in legea pensiilor actuala nu exista o astfel de modificare. Codul muncii, odata modificat, se aplica in consecinta. Nu aveti doua Coduri diferite, unul anterior nemodificat dar valabil si unul nou republicat, ca doua acte normative diferite. Aveti un singur cod, iar el se aplica in consecinta, cu tot cu modificarile aparute in timp. Vechimea este data de durata muncii, a contractului de munca. Ca unele site-uri de pensii dau un raspuns eronat in aceasta privinta, este altceva, dar asta nu inseamna ca trebuie luate ca fiind corecte, pentru ca din pacate nu sunt. Si nici legile anterioare care au modificat Codul muncii nu contin o astfel de modificare. Daca ne puteti indica articolul de lege care chiar prevede acest lucru nu ar strica, pana atunci insa imi mentin punctul de vedere.

In speta de fata insa problema vizeaza norma lucrata in raport cu norma din contract si nu stagiul de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului dan daniel la 07 Mai. 2014
E bine sa stiti ca nu va afecteaza stagiul de cotizare la pensie perioadele lucrate cu jumatate de norma dupa luna iulie 2005 si nici vechimea in munca dupa data de 01.03.2003.Se iau in seama la fel ca la un contract de munca cu norma intreaga aceste perioade.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dan daniel la 06 Mai. 2014
Vedeti ce apare in pontajul incheiat la niveul unitatii. Daca acolo sunt trecute 8 ore atunci puteti folosi pontajul ca dovada, alaturi de martorii existenti. Inainte de intrarea in vigoare a noului cod al muncii 53/2003 incadrarea se facea cu norma intreaga. Deci cumva modificarea aceea trebuia sa aiba la baza un acord al dvs. In prezent acel contract este valid, daca in el este trecuta norma de 4 ore. Mai mult, daca nu apar in continut anumite prevederi speciale, mentionate in Codul muncii actual, se considera a fi incheiat cu norma intreaga si tratat ca atare.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dan Daniel
 User Dan Daniel
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Mai. 2014
buna sera doamna Ioana Popa daca sunteti amabila m-ar interesa daca pot sa introduc o cerere de chemare in judecata pt obligarea angajatorului la raspunderea anilor mei de vechime, adica eu am lucrat 15 ani in fiecare zi cate 8 ore si el ca un misel mi-a facut carte de munca cu contractul pe 4 ore...am fost un prost ca nu am citit si am avut atata incredere, dar acum as mai putea obliga prin instanta sa recunoasca pe baza de martori ca eu am lucrat cate 8 ore pe zi...! cu Respect...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [5] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2014
Daca ati semnat contractul cu program de 8 ore atunci aceasta ar fi trebuit sa fie norma de lucru, cat timp nu a intervenit un act aditional prin care sa se modifice norma de lucru de la 8 la 4 ore. Puteti merge in instanta sau chiar la ITM, pentru inceput, ca sa solicitiati un control la fata locului. Daca salariul acordat nu a fost cel din contract, ca sa va puteti recupera sumele restante, atunci mergeti direct in instanta.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024