ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajat si PFA la aceea firma


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, Va rog sa imi spuneti in ce conditii un angajat la o firma SRL poate avea atat CIM cat si contract de PFA cu firma. Exista restrictii la obiectul de activitate al PFA ? Ce contributii ar trebui sa retina firma de la PFA in acest caz?
Este cazul unei persoane care lucreaza la un intermediar in asigurari PJ si ar dori sa isi faca si PFA cu acelasi obiect de activitate.
Va multumesc.


Elena Costin
 User  Elena Costin
a intrebat la 03 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2014
Situatia este posibila, dar va asumati anumite riscuri cu privire la reconsiderarea activitatii ca fiind o activitate dependenta. in ceea ce priveste cumularea de catre aceeasi persoana si in legatura cu aceeasi persoana juridica a dublei calitati de salariat si prestator in baza contractului de prestari servicii, incheiat de PFA destinate sa evite obligatiile fiscale si drepturile ce decurg din raporturile de munca. Acestea sunt cuprinse la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta, ca raport de munca, daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
-beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi:
-atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora,
-locul desfasurarii activitatii
-programul de lucru
-in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv:
-spatii cu inzestrare corespunzatoare
-echipament special de lucru sau de protectie
-unelte de munca sau altele asemenea
-contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
-platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi:
-indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate,
-precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
-platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
PFA datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doreste sa se asigure.
Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%. Baza de calcul difera in functie de modul de impunere al PFA-in sistem real sau pe baza normei de venit.
Asigurarile de somaj nu sunt obligatorii pentru o persoana fizica autorizata, insa ea poate alege sa o plateasca, in cazul in care doreste sa beneficieze de ajutor de somaj, atunci cand nu va mai avea activitate.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024