ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CCM la nivel de ramura Cod CAEN 7112


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sunt inca angajat al unei societati cu codul CAEN principal 7112 - Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.
In data de 03.10.2012 am primit preavizul de 20 de zile lucratoare urmand sa fiu concediat pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
CCM la nivelul societatii este destul de evaziv cu privire la drepturile salariatilor in perioada de preaviz.
Am motive intemeiate sa banuiesc ca aceste drepturi nu ni se aduc la cunostinta in mod intentionat, conducerea fiind foarte ostila la orice intrebare sau cerere legate de aceasta situatie.
Din ce am aflat astazi, CCM unic la nivel national 2011-2014 nu mai este luat in consideratie fiind inlocuit de CCM-urile la nivel de ramura.
Deci, unde pot gasi pentru consultare CCM la nivel de ramura (mentionata mai sus), in masura in care acesta exista si este inca valabil?
Daca nu exista, ce alt document/contract/lege este o alternativa la acesta?

Adaugata in: Contract de munca
Sorin Eftimie
 User  Sorin Eftimie
a intrebat la 05 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorin Eftimie la 05 Oct. 2012
CCM la nivel national nu mai exista inca din ianuarie 2010. El a fost denuntat, iar in prezent se aplica doar prevederile CCM la nivel de ramura, unitate sau sector de activitate.

CCM in vigoare in acest moment pot fi gasite pe site-ul Mininsterului Muncii - http://www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/contracte-colective-de-munca-2074-articol.html
La nivelul ramurii in care lucrati dvs nu apare un CCM incheiat.

Puteti contesta decizia de concediere in 45 de zile de la data comunicarii, acest lucru trebuie sa fie mentionat in cuprinsul ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Eftimie
 User Sorin Eftimie
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Oct. 2012
Ma interesa in principal, din CCM unic la nivel national art.74: ...
"(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator."
... prevedere care nu exista in CCM la nivel de societate.
(CCM unic la nivel national era valabil la momentul incheierii CCM la nivel de societate fiind chiar mentionat in capitolul de introducere).
Speram sa gasesc ceva similar in CCM la nivel de ramura, eventual sa mai descopar si alte drepturi pe care le-as avea in plus fata de cele mentionate in CCM la nivel de societate.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2012
CCM aplicabil la nivel de unitate. De fapt si CIM se completeaza de drept cu prevederile CCM la nivel de unitate in caz ca aveti.
Extras CIM
N. Dispoziţii finale
Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 ? Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare şi ale Contractului Colectiv de Muncă aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramura/national, inregistrat sub nr????../??????la Inspectoratul Teritorial de Munca a judetului/municipiului???????/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Chiar daca ar fi in CCM pe ramura, la incheierea CCM pe unitate, clauzele contractuale ar trebui sa fie cel putin la nivelul celor prevazute pe ramura.
Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Intrati in posesia CCM la nivel de unitate.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024