ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ce drepturi salariale exista in cazul unui CIM care nu a incetat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Situatia pe care vreau sa o expun este urmatoarea:
In anul 2012 am semnat un CIM pe perioada nedeterminata cu o societate Y parte a unui grup care include si societatea X cu care aveam incheiat anterior un CIM pe perioada nedeterminta .La data semnarii noului contract, nu am semnat niciun act prin care CIM incheiat cu societatea X isi incheia valabilitatea.Cele doua societati au personalitati juridice distincte, sunt in stare de functionare iar sediul lo,r din anul 2012 este la aceeasi adresa, adica adresa unde imi desfasor activitatea.Va rog sa-mi spuneti care imi sunt drepturile mele ce decurg din CIM incheiat cu societatea X si in ce masura pot sa mi le revendic.

Va multumesc.

Iarina X
 User  Iarina X
a intrebat la 23 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iarina X
 User Iarina X
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2014
Multumesc doamna Popa pentru raspunsuri.

In cazul in care exista o decizie de desfacere a contractului de munca initial in care se precizeaza ca acesta va fi adus la cunostinta angajatului , IN COPIE, dar despre care angajatul a aflat doar in momentul in care a solicitat copii dupa actele existente la dosarul personal-cf HG500/2011,ADICA DUPA MAI BINE DE 2 ANI DE LA DATA DECIZIEI, fara insa ca aceasta decizie sa ii fi fost adusa la cunostinta prin oricare din mijloacele prevazute/acceptate de lege si in care la temeiul de fapt nu este prevazut nimic ,angajatul nu poate contesta aceasta decizie ca fiind nelegala si netemeinica? ( in termenul legal prevazut de lege de la data luarii la cunostinta, adica chiar si dupa doi ani de la data deciziei ). In baza acestei decizii s-a operat si in REVISAL incetarea contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iarina x la 27 Mai. 2014
Daca seful de departament intocmeste o situatie a orelor lucrate de dvs, acela se traduce prin pontaj, chiar daca dvs nu luati contact cu acel document. Pontajul este o evidenta a orelor de lucru.

Prin prezenta la lucru nu ma refer la prezenta fizica ci derularea efectiva a activiatii prevazute in fisa postului, la locul de munca din contractul semnat intre parti.

Asa cum v-am explicat si anterior si cum de altfel v-a relatat si dl. Cioaca, dreptul la salariu decurge din prestarea efective a activiatii. Cat timp acel contract a ramas in pom dar dvs nu derulati activitate in baza lui, nu se va putea face dovada muncii prestate odata ce solicitati plata acestor drepturi.

Apelati la autoritati pentru verificarea situatiei si incercati sa o rezolvati pe cale amiabila mai intai.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Iarina x la 27 Mai. 2014
Daca ati desfasurat activitate si pe cea de-a doua societate, atunci aveti dreptul sa solicitati plata salariilor restante.
A desfasura activitate inseamna a indeplini atributiile prevazute in fisa postului. Trebuie sa existe dovezi in acest sens. Lipsa unei dispozitii de incetare a CIM nu va da dreptul sa pretindeti salariu, intrucat obiectul unui CIM il reprezinta prestarea muncii in contrapartida cu plata unui salariu.
Puteti apela la mediere inainte de a merge in instanta pentru a rezolva pe cale amiabila conflictul. Angajatorul are si el partea de lui de vina, ceea ce va permite sa negociati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iarina X
 User Iarina X
a raspuns la intrebare la 26 Mai. 2014
Repet, locul de munca (locatia) este acelasi, pontajul nu se face prin semnarea unei condici de prezenta sau fise de pontaj apartinand in mod expres unuia sau celuilalt dintre angajatori ci pe baza unei situatii intocmite de seful de dapartament. Deci fiziceste sunt/am fost prezenta si la unul si la celalalt din locurile de munca. In baza a ce anume m-ar putea trece ca fiind absenta nemotivata?

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iarina x la 26 Mai. 2014
S-ar putea sa nu le primiti, cat timp nu ati derulat activitate. Angajatorul va poate trece nemotivat pentru ca nu vorbim de oprezenta efectiva la lucru si nu ajungeti nicaieri. Cat timp nu se face dovada prestarii activiatii in baza acelui CIM si nici nu figurati in pontaj ca fiind la lucru in tot acest timp, pentru contractul respectiv. Solicitati cel mai bine incetarea CIM, sau un control ITM. Daca nu se rezolva asa cel mai bine ar fi sa mergeti in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iarina X
 User Iarina X
a raspuns la intrebare la 26 Mai. 2014
Buna ziua,

In prezent imi desfasor activitatea conform contractului incheiat cu ce-a de-a doua firma, dar asa cum precizam, celalalt contract a cam ramas in aer. Nu a incetat legal in vreo forma prevazuta de Codul muncii, nu am semnat niciun act de incetare a lui ( fie prin acord fie din initiativa vreuneia dintre parti).Nu e vorba ca nu vreau sa mentin contractul initial. Nu am solicitat eu incheierea celui de-al doilea CIM si nu era nici sarcina mea sa ma ocup de intocmirea corecta a actelor care se impuneau intr-o asemenea situatie. Sa inteleg ca pot invoca cumulul de functii si sa-mi revendic drepturile salariale ce-mi revin din 2012 pentru contractul initial ramas "in aer"?

Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2014
Daca prestati in continuare activitate in baza acelui contract de munca atunci ar trebui sa primiti toate drepturile ce decurg din el, inclusiv salariale, la fel ca si pana la semnarea noului CIM. Totodata, intervine un cumul de functii prin semnarea celui de-al doilea CIM, situatie in care ar trebui sa alegeti functia de baza si sa o comunicati ambilor angajatori, pentru ca deducerea personala, tichetele de masa sau alte drepturi similare se acorda doar pentru functia de baza. Daca nu mai doriti sa mentintei acel contract puteti solicita incetarea lui prin acordul partilor in temeiul art. 55 b) sau prin demisie cf. art. 81 (1) sau fara preaviz cf. art. 81 (8), daca angajatorul si-a incalcat obligatiile contractuale.

Alte intrebari despre Contract de munca