ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de fidelitate in cadrul contractului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna Seara,

Numele meu este M. Balint, in cursul anului trecut m-am angajat la o firma ca si reprezentant de vanzari pe domeniul medical. La scurt timp dupa angajare am fost pus sa semnez un act aditional in care este trecut ca din momentul in care o sa am un an vechime la firma, in cazul in care imi dau demisia sau sunt dat afara nu mai am voie sa lucrez la firme concurente, fara sa fie specificat de exemplu perioada in care nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta.
Intrebarea mea ar fi daca aceasta anexa este relevanta din punct de vedere juridic? Si daca angajatorul este obligat prin lege sa acorde in cazul acesta un spor de fidelitate din moment ce am un an vechime la firma?


Balint M
 User  Balint M
a intrebat la 09 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Balint M la 10 Iul. 2014
Inca un lucru. In momentul in care primiti spre semnare un act aditional, daca vi se pare ca ceva nu este in regula cu informatiile cuprinse in el nu il semnati. Nu are cum sa atraga sanctiuni pentru ca modificarea unor clauze sau introducerea altor informatii noi in CIM se face doar cu acordul partilor, cat timp acestea nu sunt impuse legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Balint M la 10 Iul. 2014
Nu are cum sa va traga la raspundere pentru ca acea clauza este nula de drept, fiind intocmita incorect. In clauza ar fi trebit sa apara foarte clar numele concurentilor, cat si suma pe care ar fi trebuti sa o primiti ca indemnizatie.

Clauza produce efecte doar pe 2 ani de zile de la incetare, ea nu poate depasi aceasta perioada si in niciun caz nu poate fi dispusa pe termen nelimitat de timp. Totodata ea nu poate interzice in mod absolut angajarea la o firma concurenta, ar insemna sa vi se limiteze dreptul la libertatea muncii incalcandu-si si Constitutia in acest caz, nu doar Codul muncii.

In codul muncii regasiti si urmatoarele prevederi esentiale pentru acest tip de clauza din CIM.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Balint M
 User Balint M
a raspuns userului Cosmin Cristea la 10 Iul. 2014
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Atunci sa inteleg ca in cazul in care imi dau demisia si ma angajez la concurenta, firma pe baza acelui act nu poate sa ma traga la raspundere pentru ca nu este incheiat contractul conform legii si defapt nu are relevanta din punct de vedere juridic..
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cosmin Cristea
 User Cosmin Cristea (Secretar, Universitatea de Medicina Craiova)
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2014
Bună ziua, dumneavoastra va aflati in situatia aplicarii unei clauze de neconcurenta, insa facuta intr-un mod defectos, din ceea ce ati expus. Mai jos aveti expus art.21 din codul muncii, aplicabil in acest caz.

Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La ?ncheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde ?n contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după ?ncetarea contractului să nu presteze, ?n interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află ?n concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, ?n schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă ?şi produce efectele numai dacă ?n cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute ?n mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data ?ncetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care ?şi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii ?n favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi ?n reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei ?ncetării contractului individual de muncă sau, ?n cazul ?n care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni alexei delimart George Andreescu violeta Georgescu Radu Anton adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024