ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


contract individual de munca cu program de 5 ore sambata impus de firma


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Din anul 2008 lucrez la o florarie din Brasov si am semnat un contract individual de munca in care timpul de lucru de 40 ore/ saptamana trebuie sa se efectueze astfel: de luni pana vineri cate 7 ore/zi, iar sambata cate 5 ore. Acest program este impus de firma dar nu recunosc si spun ca eu am solicitat acest program. Din anul 2011 salariul este de 1276 lei + un spor de 5% lunar pentru sambete.

Intrebarile mele sunt:
1. acest contract individual de munca respecta prevederile legale? Nu ar trebui sa am 2 zile consecutive de repaus saptamanal?
2. cum ar trebui platite cele 5 ore efectuate in zilele de sambata?
3. in general am lucrat peste program atat in cursul saptamanii cat si sambata (peste cele 7 respectiv 5 ore de program). Cum ar trebui platite aceste ore?
3. in cazul in care as da in judecata firma as avea castig de cauza? Mentionez ca reprezentantii firmei nu recunosc ca lucrez permanent sambata spunand ca lucrez "doar in unele sambete cand societatea are nevoie". Eu am ca dovezi doar acele bonuri emise de aparatul care marcheaza data si ora de incepere si de terminare a programului.

Paula Vasilesu
 User  Paula Vasilesu
a intrebat la 08 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2014
Daca in contractul de munca apare trecuta acea distribuire a programului de lucru din care reiese ca lucrati 6 zile si nu 5 intr-o saptamana, atunci clauza este nula si se aplica prevederile legii, referitoare la norma de lucru si repausul saptamanal. Cel putin asa ar trebui sa se intample. Mult succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2014
Daca in contractul de munca apare mentionat ca program de lucru 8 ore / zi, 40 de h / saptamana atunci este corect contractul din acest punct de vedere, pentru ca reiese ca lucrati 5 zile pe saptamana, cat timp nu apare si mentiunea distribuirii inegale a muncii caz in care ar fi bineveinta o explicatie in plus.

Ar trebui insa intr-adevar sa aveti doua zile consecutive de repaus saptamanal, nu este legala modalitatea de aplicarea a lui. Din acest punct de vedere se incalca legea, dreptul salariatului la repausul saptamanal recunoscut prin cadru legal.

Munca suplimentara se compenseaza fie cu timp liber platit corespunzator, numarului de ore lucrate in acest regim si acordat in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea lor. Daca nu este posibila acordarea liberului, atunci munca suplimentara va fi compensata cu un spor de minim 75% aplicat la salariul de baza corespunzator. Este important de subliniat faptul ca munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul prealabil al angajatului, cu exceptia situatiilor de forta majora sau accidente unde devine imperativa prezenta lui la locul de munca. Aceste ore trebuie sa apara in pontajul saptamanal si compensate printr-o modalitate sau alta, in functie de procedura stabilita la nivelul unitatii.

Daca aveti dovezi pentru toate aceste lucruri si ele pot fi verificate atunci cu siguranta veti avea. Acele bonuri, din punctul meu de vedere, ar functiona ca dovada pentru ca ele atesta ora de incepere si termniare a programului, cat si zilele (datele) la care lucrati, din cate inteleg.

Puteti depune si plangere la ITM pentru incalcarea legii de catre angajator.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart George Andreescu Marius Ion Viviana Serni Radu Anton Gratiela Petrescu