ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

decizie asupra capacitatii de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua.
un angajat care a beneficiat de concediu medical pana in 27.05.2014(a avut 183 zile de cm), mi-a adus azi 29.05.2014 o decizie asupra capacitatii de munca ,din care rezulta ca se incadreaza in gradul 2 de invaliditate,cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca pe perioada de un an.
1.cum procedez in acest caz, trebuie eu sa merg la casa de pensii pt. a-i intocmi dosar de pensionare,sau angajatul??
2. ce se intampla cu contractul lui de munca ,pana vine decizia de pensionare ca sa-i pot incheia cim cu art.56?


Lucica Sabau
 User  Lucica Sabau
a intrebat la 29 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iun. 2014
Corectie la ultima propozitie .
In invatamant din cate cunosc se rezerva posturile pentru cei pensionati cu incadrare in grad de invaliditate pentru 12 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Iun. 2014
Doamna , in preaviz salariatul ar trebui sa presteze munca.Avand decizie medicala de incadrare in grad de invaliditate este greu de inteles ca persoana respectiva va putea veni la lucru pe perioada preavizului.In codul muncii este articol de incetare a CIM in cazul pensiei de invaliditate.Nu deturnati problema Este foarte important cu ce articol inceteaza CIM in astfel de cazuri.Sunt angajatori care acorda si prime in cazul pensionarii chiar daca este o pensionare pe invaliditate.In plus va mai dau un exemplu.Daca salariatul va beneficia de pensie de invaliditate pana in 12 luni se poate inscrie la somaj ulterior daca nu gaseste de munca.In invatamant din cate cunosc se rezerva posturile pentru cei pensionati cu incadrare in grad de invaliditate pen in acest moment nu pot sa letru 12 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului lucica sabau la 02 Iun. 2014
Concediul de odihna, la fel ca si CFP, nu il puteti acorda fara sa va ceara salariatul acest lucru in scris, printr-o cerere specifica, si nici nu ii puteti impune sa o faca. Daca el este in medical, va ramane in medical asa cum prevede OUG 158/2005. Daca nu se aplica niciuna din aceste variante, aveti posibilitatea desfacerii CIM pe baza art. 61 c) din Codul muncii republicat, platindu-i cele 20 de zile de preaviz legale, dar dupa ce i se inchie medicalul si cat timp pana atunci nu apare si decizia de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lucica Sabau
 User Lucica Sabau
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Mai. 2014
multumesc pt.raspunsuri.
deci pot sa-i acord din 27.05. 14 concediu de odihna de 4zile(atat are dreptul) si dupa aceea trebuie sa-si faca cerere de CFS pana primeste deciziza de pensionare in baza caruia i se va desface CIM.Corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Mai. 2014
Completare si corectie

Art. 15 din OUG 158 DIN 2005 ACTUALIZATA
In cazul in care medicul expert al asigurarilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se face pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a emis avizul, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului, prevazuta de art. 14 alin. (4).
Deasemenea daca salariatului ii acordati dreptul de concediu de odihna, salariatul va beneficia de pensie cu data imediat urmatiare celei in care termina acest drept deoarece pensia de invaliditate nu se cumuleaza cu venituri de natura salariala.
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
;

c).......................... la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2014
Contractul de munca va inceta la data comunicarii deciziei de pensionare in cazul pensionarii pe caz de invaliditate.Intre data deciziei medicale si data pensionarii dvs. puteti sa-i mai acordati concediu de odihna la cerere caz in care mai are dreptul sau sa-i solicitati sa faca cerere pentru concediu fara plata pentru nevoi personale.Salariatul va beneficia de plata pensiei de la data inscrisa in decizia medicala daca va depune dosar de pensie in termen de 30 de zile de la data aceasteia.Dumneavoastra aveti ca obligatie sa dati salariatului doua adeverinte una cu stagiul de cotizare la zi dupa data de 01.01.2011 si o adeverinta din care sa reasa ultima zi de plata a concediului medical la care anexati si o copie a ultimului concediu medical.
Daca salariatul mai primeste concediu medical si dupa data deciziei medicale in conditiile in care i se acorda la exceptionnal si dupa cele 183 de zile doar pana la sfarsitul luniii in care a prezentat decizia medicala doar atat .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2014
Nu, nu trebuie sa mergeti dvs sa faceti acest lucru, nu va obliga nicio lege sa ii intocmiti dosarul de pensionare. Poate imputernici pe cineva daca nu se poate deplasa, dar nu este obligatia angajatorului.

Contractul de munca fie poate inceta in baza art. 61 c) din Codul muncii, dar in acest caz va trebui sa ii platiti si preaviz chiar daca nu se va prezenta la lucru, sau poate beneficia de concediu medical pentru inca 90 de zile daca i se aproba acest lucru de catre Comisia medicala a CNPP. O alta varianta ar fi sa intre in CFP la cerere, dar acest lucru depinde exclusiv de salariat. Discutati cu salariatul si vedeti care este situatia in continuare, daca i s-a aprobat sau nu o prelungire a medicalului.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024