ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


demisie fara preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt angajata la o firma din 12 sept. 2011. Pana in ziua de azi, 20.07.2012, nu am semnat si nu am vazut nici un contract colectiv de munca. Acum, fiind internata in spital, medicul mi-a recomandat evitarea efortului si odihna. Sufar de poliartroze iar la servici as face foarte mult efort. Am inteles ca mi se va cere preaviz in cazul in care renunt. Daca eu nu am semnat si nici macar nu am vazut contractul, de ce imi trebuie preaviz? Nici conditiile de munca nu ne sunt respectate, in sensul ca intr-un magazin alimentar vara stam la 34 grade, iar iarna este foarte frig. Desi avem aer conditionat, nu ne dau voie sa il folosim. Ce ar trebui sa fac intrucat eu nu mai pot lucra in conditiile acestea?

Adaugata in: Contract de munca
Aurelia Tanislav
 User  Aurelia Tanislav
a intrebat la 20 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului aurelia tanislav la 23 Iul. 2012
Pai daca nu ati semnat contract de munca atunci in niciun caz nu sunteti angajata cu forme legale. Contractul de munca este obligatoriu iar activitatea desfasurata in lipsa lui este munca la negru. Probabil angajatorul va plateste contributiile la stat; legal nu sunteti angajata cu contract daca nu ati semnat un astfel de document. Daca nu exista contract, nu prea aveti ce sa semnati pentru astfel de modificari, nu exista incadrare legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aurelia Tanislav
 User Aurelia Tanislav
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Iul. 2012
Vorbesc despre contractul individual de munca, despre care eu nu stiu nimic, nici nu l-am vazut. Un lucru e sigur: sunt angajata cu forme legale, deoarece am putut obtine adeverinta de salariat iar la cas figurez ca angajat la firma respectiva. Colegele mele au semnat contractul la angajare (cu 2 luni inaintea mea), dar eu nu am semnat nimic, nici cand ni s-a micsorat programul de lucru de la 8 la 4 ore. Noi nu am semnat nimic, desi numai in contract s-a modificat pentru ca in realitate noi am lucrat n continuare 8 ore tot pe 550 ron. In cazul asta ce se poate face?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Iul. 2012
Contractul colectiv de munca nu trebuie sa il semnati, acela nu se semneaza de catre toti salariatii, ci numai de catare angajator si reprezentanti sau sindicat.

Presupun ca dvs va referiti de fapt la contractul individual de munca, cel semant intre dvs si angajator. Sau pe care ar fi trebuit se il semnati. El se incheie anterior inceperii activitatii si nu dupa. Daca nu ati semnat contract atunci este o problema. In primul rand ca aceasta perioada nu se va asimila ca vechime si stagiu pentru sistemele de asigurari sociale si de sananate de stat, munca fiind una ilegala, "la negru", neexistand un contract de munca. In astfel de situatii inclusiv angajatul poate fi sanctionat cu amenda, conform noilor prevederi din Codul muncii republicat. Fara un contract puteti plecat oricand, nu exista un document semnat ca atare nu exista obligatia de preaviz. Totusi, daca acest contract de munca exista, va trebui sa respectati perioada de preaviz legala, in cazul in care optati pentru demisie. Insa tineti cont de faptul ca nu veti putea beneficia de somaj in aceasta situatie, demisia fiind considerata de legea somajului 76/2002 drept motiv imputabil salariatului.

Angajatorul dvs ar putea dispune concedierea in temeiul art. 61 litera c) din Codul muncii, iar dupa efectuarea preavizului de 20 de zile lucratoare pe care angajatorul il va acorda in mod obligatoriu veti putea intra in somaj.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Alte intrebari despre Contract de munca