ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacere CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotiei, care era necalificata i s-a desfacut contractul de munca ca necorespunzator dupa 4 luni de activitate fara evaluare, fara preaviz si fara plata zilelor de CO neefectuat corespunzatoare timpului lucrat. Ce sanse are sa castige in instanta drepturile incalcate abuziv? Dar daca in instanta face proba cu martori ca a lucrat efectiv aproape 8 luni nu 4 cat scrie in contract? Patronii i-au facut CIM dupa 4 luni dupa ce s-au inasprit sanctiunile referitoare la munca la negru.

Adaugata in: Contract de munca
Ionel Bonda
 User  Ionel Bonda
a intrebat la 01 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Apr. 2012
Daca i-a incetat contractul individual de munca pe necorespundere profesionala, articolul 61 d din codul muncii republicat , in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta a deciziei de incetare, puteti sa actionati angajatorul in instanta .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ionel Bonda la 02 Apr. 2012
Sigur ca daca in acest moment are contract, atunci este in regula si nu se va dispune o amenda in acest sens. Insa nu va pot garanta ca inspectorul nu va dispune o sanctiune si pentru angajat, depinde cand - inainte sau dupa modificarea codului - a fost desfasurata aceasta activitate. Proba cu martori are valoare insa conform noilor prevederi este santionat si salariatul pentru lipsa contractului de munca.

Art. 260
1 Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
f prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei

Referitor la preaviz, aveti dreptate, gresala este a mea. Este vorba insa de minim 20 de zile lucratoare nu de 15 zile. Codul muncii s-a modificat in acest sens. Iar articolul 73 in urma modificarii codului muncii a devenit articolul 75.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionel Bonda
 User Ionel Bonda
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Apr. 2012

Art. 73-1 spune ca persoanele concediate in baza art. 61 lit. d necorespunzator profesional beneficiaza de preaviz de minimum 15 zile lucratoare cu exceptia celor aflate in perioada de proba In speta de fata nu-i cazul.
In speta de fata sanctiunile pt. munca la negru sint aplicabile exclusiv angajatorului. Cum ar putea fi sanctionat un angajat ca lucra la negru cind el reclama ca angajatorul nu-i face contract de munca? Proba cu martori nu are nici o valoare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2012
In opinia mea, sotia dumneavoastra are toate sansesele sa castige in instanta o anulare a deciziei de concediere, dat fiind faptul ca, asa cum reiese si din relatare, concedierea nu a respectat prevederile legale. Asa cum spuneti si dumneavostra, o concediere pe motivul necorespunedirii profesionale ar trebui sa aiba la baza o evaluare profesionala prealabila.

Referitor la preaviz insa in cazul concedierii pentru nepotrivire profesionala, acordarea preavizului nu este obligatorie din punct de vedere legal. preavizul de minim 20 de zile lucratoarea se acorda in mod obligatoriu pentru situatiile in care salariatul este concediat pe motive ce nu tin de persoana sa.

Plata zilelor de CO neefectuat, pe de alta parte, ar trebui facuta dupa conecediere, odata cu plata salariului corespunzator ultimei perioade lucrate.

Cat priveste perioada lucrata la negru, intr-adevar pedepsele pentru angajator sunt aspre - se merge pana la condamnarea angajatorului, depinde de ce consata inspectorii la sediul angajatorului. Insa trebuie sa aveti in vedere si faptul ca in baza noilor prevederi ale codului muncii, in cazul "muncii la negru", a prestarii unei activitati in lipsa contractului, si angajatul este sanctionat prin amenda intre 500 si 1000 lei. - Art. 260 alin 1. litera f din Codul muncii republicat

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024