ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Daca a venit pentru o salariata o decizie medicala pentru pensie de invaliditate, ii pot face incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor? Multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 22 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2013
Din intrebare rezulta clar ca salariata a primit decizie medicala de incadrare in grad de invaliditate.Aceasta decizie o da numai medicul expert de asigurari sociale de la casa de pensii si este documentul de baza la intocmirera dosarului de pensionare pe caz de invaliditate.
Deja solutia cu incetarea CIM in astel de cazuri a fost data ,art 56 al.1 litera c la data comunicarii deciziei de pensionare si totusi se pare ca raspunsul nu convine din varii motive.
Se incearca fortarea notei prin incetarea cu un alt articol din codul muncii.
Personal nu exclud posibilitatea incetarii CIM inainte de comunicarea deciziei de pensionare la solicitarea salariatului cu acordul partilor.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Apr. 2013
Personal tind sa cred ca este decizia de pensionare, caz in care se recurge la incetare de drept, nicidecum cu acordul partilor. Dar repet, daca este doar decizie medicala emisa de medicul expert, in niciun caz nu este acelasi lucru cu incetarea de drept si nu se poate forta o incetare prin acordul partilor. http://legislatiamuncii.manager.ro/a/8652/decizia-medicala-asupra-capacitatii-de-munca.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Apr. 2013
Nu este obligatoriu sa depuna dosarul. Dvs spuneti cand se depune cererea, este cu totul altceva. El poate depune inclusiv dosar pentru somaj daca doreste, are acest drept, cat timp este doar decizie medical si nu decizie de pensionare. Nu are obligatia sa depuna imediat dosarul pentru pensie, mai ales daca este revizuibila capacitatea lui de munca.

Nu vad legatura cu termenul, nu am contestat acesta informatie. Nu stim insa ce decizie a primit angajatorul: decizia medicala privind incapcitatea sau decizia de pensionare pentru invaliditate. In functie de situatie, va aplica incetarea adecvata. Incetarea cu acrodul partilor trebuie sa o acceptesi angajatul, iar ea poate si solicitata de oricare dintre cele doua parti, nu neaprat de salariat. Nu reiese de nicairei din lege ca angajatorul nu poate propune o astfel de intrebare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2013
Art. 103 din Legea 263 din 2010
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

Decizia de pensionare se emite de regula in 45 de zile de la data depunerii dosarului dar cu data la care se implinesc conditiile de pensionare.
Bineinteles ca odata ce salariatul are decizia medicala depune dosar de pensionare pe caz de boala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Apr. 2013
Daca aveti decizia de pensionare pentru invaliditate a salariatului si nu decizia medicala privind capacitatea lui de munca, incetarea se face de drept, si nu cu acordul partilor, asa cum prevede Codul muncii.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

c) [...] la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)?j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Daca este vorba doar de o decizie medicala privind capacitatea lui de munca (inaptitudine) se inceteaza contractul de munca in temeiul art. 61 c) din Cod, cu acordarea preavizului legal. Pe parcursul preavizului angajatul poate sa nu se prezinte la lucru, se intocmeste un acord de catre angajator in acest sens daca se doreste.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Apr. 2013
Pensia nu se primeste de la data inscrisa in decizia medicala, aceea nu este decizie de pensionare, atentie mare. Este doar incadrare in grad de invaliditate, nu si de pensionare. Pensia o primeste daca depune solicitarea pentru acordarea ei si nu daca are decizie medicala de incapacitate de munca. Nu sunt acelasi lucru, desi aceasta confuzia apare destul de des. Daca era decizie de pensionare, atunci contractul inceta de drept la data comunicarii ei, si nu prin acordul partilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Apr. 2013
Da, poate inceta la solicitarea salariatului.Ar fi un risc in cazul in care salariatul desi are decizia medicala sa nu indeplineasca conditia stagiului de cotizare corespunzator varstei pentru pensionare cu incadrare in grad de invaliditate conform legii 263 din 2010 art 73 modiicata de Legea 37 din 2013 ,motiv pentru care in astfel de cazuri este bine ca salariatul sa se asigure ca va primi pensie de invaliditate prin primirea deciziei de pensionare.
In conditiile in care are o astfel de siguranta poate solicita incetarea CIM cu acordul partilor.Pensie va primi de la data incsrisa in decizia medicala.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024