ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetarea contractului de munca imediat dupa concediu de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: in prezent sunt angajata cu CM pt o perioada nedeterminata de mai bine de 1 an jumatate. am nascut in luna august, si tot din august am intrat in concediu de maternitate. in luna noiembrie ar trebui sa finalizez cele 126 zile de concediu de lauzie. Optiunea mea pt CCC va fi de 2 ani. Stiu ca in termen de 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate trebuie sa depun actele pentru CCC. Eu sunt interesata ca imediat dupa terminarea concediului de maternitate, sa inceteze CM, prin demisie sau acordul partilor! apoi sa intru in CCC timp de 2 ani. este posibil? ce optiuni as avea? va multumesc!

Adaugata in: Contract de munca
Valentina Nedelcu
 User  Valentina Nedelcu
a intrebat la 25 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului valentina nedelcu la 28 Oct. 2013
Ca sa puteti inceta raportul de munca, trimiteti angajatorului o cerere de reluare a activitatii, apoi cerera de incetare prin demisie sau cea prin acordul partilor, depinde cum optati. Acordul partilor nu necesita preaviz. Inca o data repet: cererea de incetare cu acordul partilor poate fi respinsa de angajator, ceea ce inseamna ca singura varinata care va ramane este demisia cu respectarea preavizului. Numai daca angajatorul renunta la preaviz partial sau total, din propria initiativa, sau daca el nu si-a repsectat obligatiile contractuale, demisia poate fi fara preaviz.

Art. 81
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Dupa finalizarea preavizului va puteti intoarce in CIC, pana la terminarea perioadei pentru care ati opotat initial. Pentru ca odata cu revenirea la lucru CIC si indemnizatia se suspenda. Daca angajatorul accepta incetarea cu acordul partilor atunci reveniti in CIC imediat dupa incetare.

Trebuie sa intelegeti un lucru: CIC odata acordat duce la suspendare contractului de munca. Iar legea prevede ca nu se pot opera modificari asupra CIM, inclusiv a termenului de incetare, in timpul unei suspendari, cu exceptia sitautiilor cand intervine o incetare de drept. Iar pentru ca angajatorul sa poata opera incetarea CIM trebuie sa solicitati incetarea suspendarii. Altfel nu prea aveti cum sa faceti. Iar daca el nu este de acord cu incetarea la o data solicitata de dvs va trebui sa stati in preaviz. Intrarea inapoi in CIC, in timpul preavizului, duce la suspendarea lui, deci cand terminati CIC va trebui sa efectuati preavizul ramas si abia dupa sa va puneti problema incetarii contractului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Valentina Nedelcu
 User Valentina Nedelcu
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Daca ma intorc la servici pentru o luna de zile, sa zicem pana se termina preavizul pentru incetarea CM.....mai pot solicita in ianuarie concediul pentru cresterea copilului?
Din cate am citit eu, am inteles ca pot opta intre a ma reintoarce la servici sau a sta acasa pentru a creste copilul. Ori eu nu vad calea de mijloc. Eu vreau sa inchei cu angajatorul, si sa beneficiez si de CCC. Nu am gasit niciun articol de lege sau vreun exemplu asemanator, sa-mi pot da seama cum trebuie sa procedez. va multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Valentina Nedelcu
 User Valentina Nedelcu
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Va multumesc pentru raspunsuri, dar si pentru rabdarea cu care tratati problema mea. Totusi, daca dispuneti de timpul necesar, ar dori sa ma lamuriti. Pentru a-mi da demisia , sau a incheia CM prin acordul partilor, va trebui sa ma reintorc la servici o luna de zile? este neaparat necesar sa respect termenul de preaviz? Nu stiu cum sa procedez.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului valentina nedelcu la 25 Oct. 2013
Pe site-urile Primariilor si ale Directiilor de Asistenta Sociala gasiti toate informatiile referitoare la conditiile de acordare a CIC si indemnizatiei lunare, cat si alocatiei de stat pentru copil. Puteti gasi informatia aici, de exemplu - http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului valentina nedelcu la 25 Oct. 2013
Tocmai v-am spus ca puteti face acest lucru, sa solicitati incetarea CIM dupa concediul de lauzie. Din intrebarea dvs reiesea ca doriti sa incetati CIM dupa ce terminati concediul medical de lauzie, nu in timpul lui. Nu imi dau seama unde este nelamurirea, din pacate.

Dovada o faceti prin adeverinta tip pe care v-o completeaza angajatorul sau angajatorii la care ati lucrat in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii. Adeverinta este cea de la Anexa 2 din HG 52/2011. Cei din departamentul HR ar trebui sa stie despre ce este vorba si cum sa va completeze acest document.

Indemnizatia are la baza impozitul pe venit. Unele primarii cer si contributia pentru pensii, desi ea este necesara numai in anumite conditii. Adeverinta intr-un astfel de caz, pentru contributia CAS pensii, o obtineti de la Casa de pensii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Valentina Nedelcu
 User Valentina Nedelcu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Oct. 2013
Va multumesc pentru rapiditatea cu care ati raspuns solicitarii mele. Totusi ceva nu imi este clar. am citit ca, CM este suspendat in perioada de concediu de maternitate si CIC...si ca nu poate inceta CM decat dupa ce au trecut 2 ani de CCC. Acesta este motivul pt care am facut apel la experienta dvs. eu vreau insa ca dupa terminarea concediului de lauzie sa incetez relatiile de munca cu angajatorul si sa-mi pregatesc dosarul pentru CCC. In plus, cum voi face dovada ca am lucrat inultimele 12 luni inaibte de nasterea copilului si ca toate darile imi sunt platite la stat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2013
Da, sigur ca este posibil, puteti folosi oricare varianta, cu mentiunea ca acordul partilor poate fi refuzat de angajator ceea ce inseamna ca va trebui sa respectati preavizul negociat in CIM actual. Concediul si indemnizatia crestere copil le veti solicita de la Primaria de care apartineti, acolo depuneti dosarul cu toate documentele doveditoare. Tintei cont insa de faptul ca daca dupa incetarea CIC nu reusiti sa va reincadrati in munca, nu aveti dreptul la indemnizatie pentru somaj, demisia si acordul partilor fiind considerate motive imputabile salariatului.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024