ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incheiere contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum se poate incheia un contract de munca de catre angajat, daca respectivul contract are o anexa, care mentioneaza ca in cazul in care angajatul doreste incheierea conditiilor de munca in mai putin de 4 ani este obligat sa plateasca o anumita suma firmei angajatoare, fara a plati aceasta suma? Exista vreo modalitate?

Adaugata in: Contract de munca
Csilla Zajzon
 User  Csilla Zajzon
a intrebat la 20 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Csilla Zajzon
 User Csilla Zajzon
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2012
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2012
Numai daca acea suma este investita in angajat. Mai concret, daca angajatorul suporta cheltuielile pentru anumite cursuri de formare pe care angajatul le va urma la initiativa angajatorului pe perioada derularii contractului, atunci se face un act aditional la CIM in care se mentioneaza perioada pentru care angajatul va trebui sa stea in companie si sumele pe care va trebui sa le suporte in cazul in care isi da demisia inainte de termenul respectiv, stabilit prin act.

Art. 20 - Codul muncii
1 In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
2 Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a clauza cu privire la formarea profesionala.

Art. 198
1 Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. 1, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
2 Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
3 Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. 1 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
4 Obligatia prevazuta la alin. 3 revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.



Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024