ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensionar in concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
avem urmatoarea situatie :
O angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata, care are si calitatea de pensionar pt limita de varsta, a suferit o interventie chirurgicala in luna iunie 2013, iar din 10 iunie este in concediu medical, cod indemnizatie 14. In data de 7 septembrie 2013 se implineste termenul de 90 zile de concediu medical, dupa care pt prelungirea concediului medical trebuie sa se obtina avizul de la medicul expert si de la Casa de pensii, dar dansa este deja pensionara .
Intrebarea este: cu ce articol se inchide contractul de munca, pt ca la art 56 litera c nu prea se incadreaza ( persoana fiind deja pensionara).
Face cerere de incetare cu acordul partilor?

Multumesc frumos.

Mihaela Matache
 User  Mihaela Matache
a intrebat la 23 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Matache
 User Mihaela Matache
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
Multumim frumos pt raspunsuri .
Dar situatia se prezinta astfel :
Salariata respectiva nu poate sa beneficieze decat de 90 de zile de concediu medical ( a intrebat medicul care ii elibereaza certificatul medical), dupa 90 de zile se face propunerea pt pensionare pt incapacitate temporara de munca ( dar nu e cazul , dansa fiind pensionata pt limita de varsta ). Dupa expirarea termenului de 90 de zile , continua tratamentul specific diagnosticului ( citostatice , etc ) , deci nu se poate prezenta la munca . Concediu de odihna nu poate fi vb ( a beneficiat de Co in luna aprilie cand a efectuat in avans zilele aferente anului 2013) . Pt necorespundere profesionala este suficienta o decizie / hartie a medicului care i-a eliberat certificatul medical ? Care sunt organele medicale competente in acest caz ?
Avand in vedere diagnosticul, dc refuza o incetare de comun acord , nu trebuie si avizul medicului de medicina muncii ? dc medicul de medicina muncii o considera inapta este suficient pt a-i inceta contractul cf art 61 lit . c ? multumesc frumos .


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Aug. 2013
Practic ideea prelungirii medicalului este de fapt aceea de a-l pastra activ si nu de a-l scoate la pensie, de fapt.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Matache la 26 Aug. 2013
Chiar daca este pensionara, in calitate de salariat poate obtine prelungirea concediului pana la 183 de zile. Salariatul are dreptul la acest maxim anual, iar in situatii speciale poate fi si mai mare (pentru SIDA, neoplazii, TBC etc.). Caz in care, daca i se aproba, se va prelungi concediul si implicit suspendarea contractului de munca.

Dupa cele 183 de zile se poate prelungi inca 90 de zile, aici intervenind propunerea de pensionare insa nu se mai aplica in cazul ei. Ca atare, daca epuizeaza cele 183 de zile, si este nevoie de prelungire medicala, pe baza deciziei organelor medicale competente, puteti dispune incetarea pentru necorepundere medicala (art. 61 c) din Codul muncii republicat), cu preavizul corespunzator.

ART. 14 - OUG 158/2005
(2) ?n situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, ?n scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului ?n activitate.

Incadrarea unui pensionar se poate face si pe perioada nedeterminata, existand si alternativa incadrarii pe o perioada determinata de timp dar nu ca o conditie obligatorie.

Pe perioada concediului medical CIM se suspenda de drept iar conform legii puteti inlocui temporar salariatul, cu un CIM incheiat pe perioada determinata in acest scop si care va inceta la data revenirii titularului.

Ca salariat el poate sta in continuare in medical daca i se acorda si are nevoie, nu il puteti concedia ca urmare a lui. Daca el refuza sa inceteze prin acordul partilor si nu doreste sa isi inainteze demisia, nu puteti face presiuni aici, ramanand doar cateva variante: acea necorespndere medicala pe baza unui certificat alt organelor competente, necorespunderea profesionala dovedita prin evaluare prealabila sau o eventuala desfiintare a postului, dar asta dupa ce revine din medical. Data fiind absenta pe o perioada indelungata, evaluarea profesionala, din punctul meu de vedere, nu va fi relevanta si nici corecta, pentru ca nu puteti evalua performante pentru o perioada de medical.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 26 Aug. 2013
Incetarea cu acordul partilor nu este in niciun caz concediere, atentie la informatii. Este incetare la o data agreata de ambele parti, indiferent cine o initiaza. Chiar daca angajtorul este partea propunatoare, nu se incadreaza la concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Matache
 User Mihaela Matache
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
multumim frumos . cred ca o sa rezolvam problema pe cale amiabila .
O zi usoara .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Aug. 2013
Pot spune ca este un risc incheind contract de munca pe perioada nedeterminata pentru pensionari , motiv pentru care sustin ca CIM in asfel de cazuri se incheie pentru perioada determinata de timp in baza art 83 litera g din codul muncii.
Dat fiind situatia in care va aflati puteti sa solicitati salariatului incetarea cu acordul partilor.Solicitarea poate sa vina si din partea angajatorului important este sa-l determine sa-si de acordul.O alta varianta este sa-l concediati cu preaviz in prima zi cand se prezinta la lucru, caz in care puteti sa renuntati la postul ocupat de acesta .
Art. 55
Contractul individual de muncă poate ?nceta astfel:

b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
Concediu medical poate obtine si cu avizul medicului expert daca se incadreaza in categorie de boala care sa-i prelungeasca concediu.
Incercati pe cale amiabila

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024