ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


plata orelor suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.va rog sa ma lamuriti..am lucrat sofer profesionist ptr o firma din romania cu contract de munca pe perioada nedeterminata.nu am semnat nici un act aditional ce priveste diurna, cazare sau plata orelor suplimentare,in contract activitatea se desfasoara "pe teren", cu program de 8 h, salar 850 brut.am lucrat doar in UE cate 3 luni dupa care revenit acasa eram "indemnat" sa semnez cerere de concediu fara plata.dupa 18luni am ccerut o regularizare a drepturilor banesti cat si a zilelor libere care ar fi trebuit platite. Am primit o noua indemnare spre "demisie",ca urmare am facut sesizare la ITM si raspuns am primit ca sunt evidentiat cu 160h lunar si plata diurnei prin cont bancar..(fara sa rezulte diferentele), ca urmare a datelor din cartela tahograf reies ca si ore lucrate cc 300 lunar, desi timp de trei luni nu paraseam camionul nici o ora..acesta fiind in permanenta sub raspunderea mea.cum ar trebui sa fiu remunerat si ce suma sa cer instantei ptr diferenta de ore lucrate peste contract ul de munca ? Vamultumesc

Adaugata in: Contract de munca
Dany Moraru
 User  Dany Moraru
a intrebat la 27 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Mai. 2014
Tocmai din acest motiv am spus de regula pentru ca din cunostintele mele in contractele colective de munca se tine seama deseori si de cum se acorda aceste drepturi pentru bugetari.Nu este insa obligatoriu depinde ce se negociaza la fiecare unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Mai. 2014
Fiti un pic atenta la speta. Cat timp in contract scrie munca "pe teren" la locul muncii, nu este vorba de delegare in cazul deplasarilor unui salariat incadrat ca sofer. Delegarea are la baza un ordin de delegare, iarasi element care lipseste in cazul de fata.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Mai. 2014
Din ce act normativ ati extras neplata orelor suplimentare pe durata delegarii, daca sunteti amabila, pentru mediul privat? Mai ales in conditiile in care, conform Codului muncii, angajatul se supune regulilor de la niveul unitatii unde desfasoara activitate (RI si CCM), avand aceleasi drepturi ca angajatii permanenti ai unitatii?? Cand spuneti "de regula" si dati ca exemplu un act normativ adresabil doar unitatilor bugetare, vorbiti de o categorie mica de personal care nu pot defini o regula general-valabila.

In cazul de fata este vorba de munca in UE si nu in Romania, pe de o parte, si pe de alta nu este unitate bugetara, nu reiese acest lucru din expunere. Iar in HG 518/1995 actualizata nu apare aceasta mentiune.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mai. 2014
De regula pe perioada delegarii nu se platesc ore suplimentare Va recomand sa vedeti di HG 1860 DIN 2006 art 4, 5 care se aplica personalului bugetar.Pe perioada delegarii se acorda dreptuirile de la art de nmai jos din codul muncii republicat
Art. 44

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2014
Diurna si cheltuielie de cazare e posibil sa apara in Regulamentul intern sau in CCM. in contract se introduc daca urmeaza sa aveti un loc de munca in afara tarii, intr-o alta tara, in cazul dvs activitatea este pe teren. Diurna poate fi trecuta si in decizia de delegare daca exista si daca este cazul. Pentru munca pe teren nu este obligatorie plata unei diurne insa. Doar daca este vorba de delegare sau detasare atunci da, este obligatorie prin lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mai. 2014
Nu se semneaza act aditional pentru aceste elemente, si in niciun caz pentru munca suplimentara.

Munca suplimentara ar trebui compensata cu timp liber platit corespunzator orelor lucrate in acest regim sau cu spor de 75% minim la salariul de baza corespunzator acestei perioare suplimentare. In instanta puteti cere recompensarea acestor ore in conformitate cu legea si Regulametul Intern /CCM al angajatorului (verificati ce prevad aceste documente in privinta muncii suplimentare) si apoi depuneti plangere in instanta cu toate dovezile detinute in sustinerea cauzei dvs.

ITM verifica pontajul, iar daca acesta nu contine si orele suplimentare nu prea are ce sa faca, iese din atributiile lor sa investigheze mai departe.

In instanta puteti cere si daune pentru prejudiciul creat dar nu va pot spune eu ce suma sa cereti pentru ca nu stiu sa existe o prevedere legala care sa o contina.

Inca un lucru important. Demisia nu poate fi ceruta de catre angajator, este o incetare la initiativa exclusiva a salariatului. Iar concediul fara plata are la baza doar initiativa angajatului, unitatea procedant abuziv in ceea ce va priveste din pacate.

Alte intrebari despre Contract de munca