ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Speţă Contract colectiv de muncă + OUG nr. 36 din 2013


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Aş vrea să supun atenţiei dvs. o speţă.
Contractul Colectiv de Munca (CCM) Posta Romana 2008/2018 prevede:
"Conform CCM 2008/2018, in condiţiile in care C.N.P.R. va dispune concedieri colective, salariaţii concediaţi, cărora C.N.P.R. nu le poate oferi alte posturi conform art. 26.1, sau pe posturile oferite nu poate asigura păstrarea salariului de baza si salariaţii in cauza optează pentru concediere, vor beneficia de salarii compensatorii in funcţie de vechimea totala in sistemul postal, dupa cum urmează:
- intre 1 - 5 ani, 3 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 5-10 ani, 5 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 10-15 ani, 10 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 15-20 ani, 15 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 20-25 ani, 20 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 25-30 ani, 25 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- peste 30 ani, 30 salarii de baza de incadrare a persoanei respective.
În situaţia în care sunt aplicabile dispoziţiile O.U.G. nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, C.N.P.R plăteşte numai salariaţilor disponibilizaţi in baza O.U.G. nr. 36/2013 care îndeplinesc condiţiile de acordare a salariilor compensatorii potrivit 26.3, alin. 1 din CCM, doar diferenta dintre suma reprezentata de totalul salariilor compensatorii la care au dreptul potrivit 26.3, alin. 1 din CCM si suma reprezentand totalul drepturilor banesti la care are dreptul conform O.U.G. nr. 36/2013. Plata diferenţei se va face in rate lunare egale echivalente cu:
- Diferenta dintre salariul de bază la care a avut dreptul in ultima lună anterioara concedierii si venitul de completare acordat de O.U.G. nr. 36/2013 si se va acorda in luna imediat următoare celei in care incetează plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj
- Salariul de bază la care a avut dreptul in ultima lună anterioara concedierii si se va acorda in luna imediat următoare celei in care incetează plata drepturilor prevazute de O.U.G. nr. 36/2013, pentru restul ramas de plata in conditiile prezentului alineat.
Încetarea sau reducerea drepturilor acordate potrivit O.U.G nr. 36/2013 in conditiile stabilite de aceasta nu dă dreptul salariatului la creşterea diferentei stabilita initial."

Având în vedere aceste prevederi, ce se întâmplă cu o persoana care a îndeplineşte condiţiile privitoare la acordarea salariilor compensatorii (25 de salarii, în cauză), dar careia i s-a respins dreptul la somaj (pe motiv ca realizeaza venituri)?
Conform OUG nr. 36/2013, daca nu beneficiezi de somaj, nu poti beneficia de venit de completare.
Conform art. 7 din aceeaşi ordonanţă "persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic."

Cum i se vor plăti atunci persoanei în cauză acele salarii compensatorii?


Adaugata in: Contract de munca
C Paunas
 User  C Paunas
a intrebat la 26 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
C Paunas
 User C Paunas
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Nov. 2013
Vă mulţumesc pentru răspunsul dumneavoastră!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2013
Daca nu vi s-a aprobat dosarul pentru somaj nu inseamna ca nu puteti primi salarii compensatorii, refuzul este generat de realizarea veniturilor la momentul solicitarii indemnizatiei. Dar salarii compensatorii se platesc in cazul concedierii. Venitul lunar de completare este insa conditionat de indemnizatia de somaj, intr-adevar, trebuie sa vi se aprobe dosarul pentru acordarea ei ca sa puteti primi si acest venit.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024