ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

baza de calcul impozit la contract de agent asigurari


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am incheiat cu o firma de asigurari un contract de agent asigurari, si veniturile mele sunt doar de la aceasta firma. Retinerea contributiilor se face prin stopaj la sursa. Dar pe fisa de calcul a comisionului pe care il primesc lunar am vazut ca impozitul mi se calculeaza 16% DIRECT din venitul brut si nu dintr-un venit baza de calcul ( venit brut-CAS-CASS).
Este calculat corect? sau regularizarea acestui impozit se face prin declaratia 200 chiar daca impozitul mi s-a retinut in cota de 16%? La Finante mi-au spus ca nu se regularizeaza impozitul de 16%, pe ei nu ii intereseaza venitul baza de calcul pentru impozit.
Puteti sa ma ajutati ca baza legala pentru calculul impozitului retinut in cazul contractului de agent de asigurari?
Multumesc Anticipat

Melania Pinzaru
 User  Melania Pinzaru
a intrebat la 21 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Melania Pinzaru la 21 Mai. 2014
Daca lucrati la sediul agentiei la fel ca un salariat al lor atunci se poate recadra drept o activiate de natura dependenta. Ca sa nu fie considerata dependenta ar trebui sa lucrati cu logistica proprie (calculator, transport, telefon etc) si pe teren sau la un sediu propriu, dar nu la sediul firmei cu un program asemanator cu cel al salariatului prin CIM. Aceasta din urma ar fi activitate dependenta.

Calculul se face pe baza tipului de contract detinut si nu al reglementarii privind munca dependenta sau nu. El este de 16% pentru orice venit si se retine la sursa de catre platitor. In cazul unor activitati ca cea de agent asigurari retinerea se face in procent de 10% in mod obligatoriu si diferenta se plateste de beneficiar in anul urmator sau se va retine impozitul intregral.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2014
Va recomand sa oparcurgeti aceasta prevedere din codul fiscal
Venituri din activităţi independente

Art. 52

Reţinerea la sursă a impozitului reprezent?nd plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezent?nd plăţi anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activităţi desfăşurate ?n baza contractelor/convenţiilor civile ?ncheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepţie veniturile din activităţi desfăşurate ?n baza contractelor/convenţiilor civile ?ncheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfăşoară activităţi economice ?n mod independent sau exercită profesii libere şi sunt ?nregistraţi fiscal potrivit legislaţiei ?n materie;
;;;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Melania Pinzaru
 User Melania Pinzaru
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2014
Multumesc pentru promptitudine.

Activitatea mea pe care o desfasor in cadrul firmei in baza contractului de agent asigurari poate fi considerata activitate dependenta? asa cum este ea explicata la art.7 din Codul fiscal? indeplinesc primele 2 conditii, respectiv
"activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică ?ntr-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă ?ndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află ?ntr-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce ?i revin şi modul de ?ndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) ?n prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu ?nzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
2.2. ?n cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. ?n acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate ?n afara funcţiei de bază."

Pe baza acestei reglementari am considerat ca baza de calcul pentru stabilirea impozitului ar fi venitul brut - contributii sociale. Daca contractul de agent de asigurare este considerat ca si contract de comision, atunci activitatea dependenta ce poate fi?
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2014
Da, este calculat corect, asa se calculeaza impozitul in acest caz.. Contributiile se raporteaza la acelasi venit brut, nu este salariu ci venit tip comosiona. Baza legala pentru clacularea impozitului este Codul fiscal.

Nu aveti ce regularizare sa faceti prin D200 cat timp impozitul este retinut integral de catre angajator. Rolul D200 este de a plati diferenta de impozit de 6% pentru situatiile in care impozitul se retine in limita prevzuta de Codul fiscal, repsectiv 10%.


Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Marius Ion George Andreescu alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024