ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Coasigurat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Unul dintre angajati are sotia in intretinere - nu lucreaza nicaieri si nu are alte venituri - .La sanatate figureaza coasigurat. Firma trebuie sa-i retina lunar sotului o contributie de 5,5% calculata la salariul minim pe economie pt.sotie?
Multumesc.

Adaugata in: Contributii sociale
Elena Rus
 User  Elena Rus
a intrebat la 23 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului 12 oana la 25 Apr. 2012
Adeverinta aceasta se elibereaza de catre angajatorul salariatului care are in intretinere persoana in cauza, asa cum reiese si din informatia publicata pe site-ul CASMB. http://www.casmb.ro/adeverinta_de_asigurat.php. Modelul este cel de pe site, actualizat. Este practic o adeverinta prin care sotia - in exemplul dat - isi dovedeste calitatea de persoana aflata in intretinerea sotului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Denumirea angajatorului ...............................................................................
Cod fiscal CUI/CNP angajator/persoan?? fizic?? ........................................
Nr. de ??nregistrare la registrul comer??ului ....................................................
ADEVERIN????
Prin prezenta se certific?? faptul c?? domnul/doamna .........................................., CNP ........................, act de identitate ...... seria .......... nr. .................., eliberat de ............................. la data de ...................., cu domiciliul ??n ......................................................., str. ................................................. nr. ..., bl. ..., ap. ...., sectorul/jude??ul ............................., are calitatea de salariat ??i i s-a re??inut ??i virat lunar contribu??ia pentru asigur??rile sociale de s??n??tate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma ??n domeniul s??n??t????ii, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare.
Persoana mai sus men??ionat?? figureaz?? ??n eviden??ele noastre cu urm??torii coasigura??i so??/so??ie, p??rin??i, afla??i ??n ??ntre??inere:
1. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
2. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
3. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
Prezenta adeverin???? are o perioad?? de valabilitate de 3 luni de la data emiterii.
Sub sanc??iunile aplicate faptei de fals ??n acte publice, declar c?? datele din adeverin???? sunt corecte ??i complete.
Reprezentant legal"
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
12 Oana
 User 12 Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2012
As dori sa stiu urmatoarele, fima are angajat pe Ionescu in baza unui CIM, le eliberam adeverinte ori de cate ori au nevoie gradinita, cresa, scoala, medic, spital, etc; chiar si asa unii medici de familie/spitale/farmacii, etc, il trimite inapoi la firma cu mentiunea ca pe adeverinta nu este trecut sotul/sotia/copilul/bunica/etc ca si coasigurat, cnp-ul persoanei in cauza, etc. Acum, as dori sa stiu, cum este corect? pentru ca am gasit un ordin actualizat 2009 in care se mentioneaza f clar ca adeverintele pentru persoanele aflate in intretinerea salariatului se elibereaza de catre CASS in baza unor declaratii pe proprie raspundere si alte acte, si totusi, de cate ori angajatul a mers la CASS, ei l-au trimis inapoi la firma. Din cate stiu eu, CASS s-a laudat anul trecut ca au dezvoltat un soft de 2 mil euro, unde bagi CNP-ul salariatului si afli daca s-au platit contibutiile, cand, pe cine are in intretinere, etc; si atunci ma intreb de ce este angajatul pus pe drumuri? Mentionez, ca acum 5 ani, cand am preluat activitatea, am dat o asemenea adeverinta, gandindu-ma ca sotia angajatului stia daca este sau nu in intreinerea sotului, si vreau sa va spun ca in baza noastra de date figura alta persoana, iar doamna in cauza chiar a facut scandal ca nu are cum sa fie copilul coasigurat ca e plecat din tara de3 ani , si de atunci nu dau adeverinte de cass decat strict pentru angajatul nostru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Apr. 2012
Nu, nu trebuie sa retina contributie suplimentare. Persoana declarata in intretinere capata si calitatea de coasigurat. Firma insa ii va calcula deducerea personala prevazuta de Codul fiscal in astfel de cazuri.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024