ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, PFA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am nascut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit. Am avut 2 zile lucrate + 2 salarii compensatorii la care s-au platit contributiile catre stat: nu se considera ca si cum am avut venit inca 2 luni de la incetarea contractului de munca din 4 ianuarie?
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
Venitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din: salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septembrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?



Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

NU INTELEG CE INSEAMNA PRIN EXCEPTIE: CA SE IAU IN CALCUL SI UN NUMAR MAI MIC DE ZILE; MAI EXAT CAT DE MIC? EU AM 2 ZILE PE IANUARIE LUCRATE SI 5 ZILE PLATITE DE CONCEDIU DE ODIHNA, CARE NU LE-AM LUAT FIZIC.

Florenta Grama
 User  Florenta Grama
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Daca de la data incetarii contractului de munca pana la data primirii somajului ati fost inscrisa la AJOFM in vederea acordarii acestui drept atunci ar trebui sa primiti dreptul la CIC si indemnizatiei si in baza acestei perioade.

Conform Ordonantei intr-adevar sunt admise si fractiunile de luna, deci ar trebui totusi sa nu apara probleme. Puneti-le in vedere aceasta prevedere pe care ati citat-o si care permite. S-ar putea ca cei de la Primarie sa o fi trecut cu vederea.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024